Preşedintele Klaus Iohannis participă luni, la Paris, împreună cu o serie de lideri aliaţi, la o reuniune de lucru privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi intensificarea eforturilor pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei.

Citește și: România a anunțat NATO că îl propune pe Klaus Iohannis ca Secretar General al Alianței- SURSE

Summit-ul de nivel înalt este organizat de către şeful de stat francez Emmanuel Macron, iar discuţiile vor viza evoluţia războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Alte teme discutate vor fi implicaţiile acestuia asupra securităţii europene şi euroatlantice, precum şi identificarea opţiunilor pentru intensificarea asistenţei pentru Ucraina.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Reuniunea este programată de la 18.00 (ora României), la Palatul Elysee, sediul Preşedinţiei Republicii Franceze.

Klaus Iohannis, propus pentru funcția de secretar general al NATO

”Preşedintele României salută demersul preşedintelui francez şi subliniază că unitatea şi solidaritatea comunităţii internaţionale în sprijinul acordat Ucrainei sunt esenţiale şi trebuie menţinute”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Conform aceleiaşi surse, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma, şi cu această ocazie, poziţia constantă a României de susţinere multidimensională a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie.

România a anunțat recent, în mod oficial, aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței.

Cu cine se luptă Iohannis pentru șefia NATO

Potrivit unor surse, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, care este considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, nu poate strânge suficiente voturi din cauza opoziției din partea aliaților de pe frontul estic, precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și România.

În ultimii ani, cu excepția Spaniei, Alianța Nord-Atlantică a fost condusă de lideri din nordul Europei.

Candidatura România ar putea fi văzută ca o ieșire din blocaj, susțin sursele citate de Bloomberg. Acestea au mai precizat că, la summitul NATO din iunie de la Washington, SUA ar intenționa să anunțe următorul secretar-general al alianței.

Întrebat în iulie 2022, într-o conferință de presă la Cotroceni, Iohannis a declarat că „dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si