Close sidebar
Close sidebar

Klaus Iohannis, ședință de urgență la Cotroceni cu premierul. "Avem o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi, e un lucru bun"

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat vineri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii Finanţelor şi Fondurilor Europene pe tema Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Șeful statului a făcut declarații de presă la ora 12,15 (vezi video mai jos).

Razvan Ilie,

Klaus Iohannis a convocat o nouă ședință de urgență la Cotroceni

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE. Președintele României, Klaus Iohannis, le-a cerut românilor, într-o declarație de presă avută vineri de la Palatul Cotroceni, să aibă răbdare în continuare și să respecte noile măsuri adoptate de autorități, o dată cu prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. "Avem o plafonare vizilă la numărul de infectări noi, e un lucru bun", a declarat Iohannis.

" Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile și începând de luni e în vigoare un nou set de măsuri.

La mijlocul lui octombrie, guvernul instituise un set de măsuri. Iată că avem un impact al acelui set de măsuri: cam de 2 săptămâni avem o plafonare vizilă la numărul de infectări noi, e un lucru bun. Trebuie să avem răbdare și să respectăm măsurile", a precizat Klaus Iohannis.     

Iohannis: "Plafonarea la 10.000 de cazuri e mult prea sus"

Potrivit președintelui Iohannis, plafonarea la 10.000 de cazuri e "mult prea sus". Este nevoie de noi măsuri pentru sănătatea noastră, dar abia peste două săptămâni vom vedea efectele dorite.

" Avem un număr mult prea mare de decese și de internări la ATI. Atunci, a fost nevoie de un nou set de măsuri, cel care a intrat în vigoare de luni. Vă cer răbdare și respectarea regulilor.

Va trebui să așteptăm două săptămâni până când vom vedea efectele dorite – reducerea mortalității, a internărilor, a infectărilor", a precizat șeful statului.

Citeste si: Pacienții cu diabet, risc dublu de deces din cauza coronavirusului

Președintele Klaus Iohannis pune presiune pe Guvernul Orban pentru atragerea banilor europeni, în special fondurile disponibile de la UE pentru a accelera revigoarea economică post-pandemie.

România a obținut circa 80 milarde euro, în urma negocierilor purtate de Klaus Iohannis la Consiliul European. 

Ce spune Klaus Iohannis despre creșterea economică și atragerea banilor UE

Referitor la situația economică, Klaus Iohannis a comentat datele statistice despre trimestrul III:

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

" Chiar dacă suntem, evident, într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuși avem și o veste bună. Comparația cu trimestrul II al acestui an ne arată că economia își revine. Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și, foarte important, evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică", a spus vineri Klaus Iohannis.

Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani, a precizat președintele.

"Acești bani îi vom primi din fonduri europene. Astăzi am avut o discuție cu premierul, cu miniștrii de resort, pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numește Planul Național de Redresare și Reziliență. Este un plan amplu și vom avea peste 30 – atenție – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanța măsurile din acest plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă, care se referă și la reforme, și la măsuri de infrastructură, și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizare, dar și redresate.

Vom prezenta acest Plan Național de Redresare și Reziliență public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente, și atunci vom înainta planul la Bruxelles și în cursul anului viitor deja începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență.

Este o veste foarte bună și sunt convins că vom reuși, cu aceste fonduri, să readucem economia la un nivel pe care ni-l dorim cu toții și să avem, evident, o creștere economică și în 2021, și în anii care urmează, care ne va permite nu doar să ieșim din criză, ci să avem o creștere reală, care, în definitiv, se va simți în buzunarul fiecăruia", a declarat șeful statului.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: Vestea cea mai așteptată despre economia României. "Sunt semne bune"

A doua ședință de urgență la Cotroceni pe aceeași temă

România are în față, în anii ce vin, șansa istorică a unei dezvoltări rapide. 80 de miliarde euro, bani europeni, sunt la dispoziția României pentru investiții și modernizare. O fereastră scurtă de oportunitate, de numai câțiva ani, după cum anunță oficialii guvernamentali de la București.

Şi în 28 octombrie a avut o şedinţă similară, la finalul căreia a anunţat că s-a analizat stadiul pregătirii planului naţional de redresare şi rezilienţă şi s-au stabilit 12 direcţii prioritare.

”Am obţinut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 milarde euro. Peste 30 miliarde de euro o vom folosi pentru a accelera revigoarea economică post pandemie. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor şi vor exista anumite condiţionalităţi în utilizarea cestor fonduri. E vorba de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca economia să se dezvolte durabil pe termen mediu şi lung”, a declarat preşedintele.

Câți bani au fost atrași de la UE în 2020

Guvernul PNL se laudă cu cea mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în UE.

„În primele nouă luni din 2020 am reuşit să atragem 2,2 miliarde de euro şi avem proiecte semnate pentru încă 3,2 miliarde de euro. Ca o comparaţie între ce a fost şi ce există în momentul de faţă în România, în guvernarea PSD, anul trecut, 1 miliard de euro atraşi. Avem cea mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană”, spune Raluca Turcan, vicepremierul României.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI