In articol:
- Klaus Iohannis: "Virusul nu dispare prin violenţă şi manifestări extremiste"
- Florin Cîțu: Institutul a fost la un pas de colaps
- 100 de ani de existență pentru Institutul Cantacuzino
- Cum s-a implicat Institutul Catacuzino în contextul pandemiei de COVID-19
Klaus Iohannis: "Virusul nu dispare prin violenţă şi manifestări extremiste"
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi că soluţia pentru stoparea pandemiei şi de a recăpăta normalitatea este vaccinarea. Şeful statului a adăugat că „virusul care ne-a afectat dramatic existenţa în ultimul an nu dispare prin violenţă şi manifestări extremiste, ci prin imunizarea cât mai multor oameni cu vaccinuri eficiente”.
Șeful statului a mai spus că rolul Institutului Cantacuzino este fundamental, mai ales în contextul pandemiei.
Florin Cîțu: Institutul a fost la un pas de colaps
Premierul Florin Cîţu a declarat, la ceremonia de la înfiinţarea Institutului Cantacuzino, că instituţia a fost la un pas de colaps din cauza subfinanţării, a frecventelor schimbări manageriale şi a ingerinţei politicului, iar aceasta trebuie să fie o lecţie care să nu fie uitată.
"Descoperirile ştiinţifice remarcabile pe plan internaţional şi cercetările neobosite ale unor specialişti pasionaţi au fost pilonul care a susţinut Institutul Cantacuzino în perioade extrem de dificile.
Citeste si: "Situația în Europa este îngrijorătoare". OMS, avertisment de ultim moment
Știrea inițială
Potrivit agendei oficiale a Guvernului României, premierul Florin Cîțu are în program la ora 12.00 participarea la ceremonia organizată cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Și în agenda președintelui Klaus Iohannis fugurează același eveniment de la ora 12. Alocuțiunea premierului Florin Cîțu de la Sediul Institutului „Cantacuzino" va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Guvernului, transmite Executivul.
Citeste si: Țara europeană care va scăpa de carantină într-o lună
100 de ani de existență pentru Institutul Cantacuzino
Institutul "Cantacuzino" a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino".
Acest laborator, pe lângă activitățile didactice și științifice, a avut drept sarcină, în 1904, prepararea serului antistreptococic și a serului antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.
La sfârșitul anului 2017, conducerea statului român a hotîărât ca Institutul să fie transferat de la Ministerul Sănătății la Ministerul Apărării Naționale, ca ultimă soluție de salvare a acestuia.
"Nu este prima dată când Armata este chemată să intervină în sprijinul societății civile, în domenii de importanță strategică. Prin eforturi deosebite, prin implicarea întregului personal, s-a reușit stoparea declinului institutului și s-a continuat cu dezvoltarea sa în scopul relansării activității de fabricație de produse biologice prin care acesta era renumit", se spune în comunicatul Ministerului Apărării.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Potrivit unui comunicat al MApN, manifestarea de azi, care marchează debutul seriei de activităţi "Anul Centenarului Institutului 'Cantacuzino"', cuprinde o ceremonie militară de decorare, dezvelirea unei plăci jubiliare şi alocuţiuni ale invitaţilor.
Cum s-a implicat Institutul Catacuzino în contextul pandemiei de COVID-19
La finalul lunii noiembrie 2020, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a lansat pe piață primul lot al produsului imunomodulator OROSTIM-HV.
OROSTIM-HV este un supliment alimentar care conține o combinație dintr-un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde. Are proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții.
Produsul se administrează în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate și persoanelor de vârsta a treia în stări cu imunitate scăzută.