Klaus Iohannis spune că România este alături de Republica Moldova
România sprijină Republica Moldova și cetățenii acesteia, după ce Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu Maia Sandu.
"Vă mulţumesc pentru primirea de astăzi şi pentru discuţia foarte consistentă, cordială, şi cred că şi productivă. Ne-am concentrat în convorbirile de astăzi, cum era de aşteptat, asupra consecinţelor agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. România şi Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face faţă cât mai eficient acestor efecte. De aceea, am venit astăzi la Chişinău, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, cu un mesaj puternic: România este alături de Republica Moldova şi de toţi cetăţenii săi, aşa cum a fost mereu!
„De la începutul conflictului, România a alocat Republicii Moldova asistenţă umanitară consistentă, sub diverse forme – combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziţia refugiaţilor ajunşi aici în Republica Moldova. Chiar astăzi un convoi umanitar cu un total de 55 de tone de produse alimentare şi alte produse destinate refugiaţilor ucraineni din Republica Moldova a sosit aici, la Chişinău, printr-un transport asigurat de Inspectoratul General român pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, România a luat măsuri, prin organizarea unor coridoare verzi, pentru preluarea directă, pe cale rutieră şi feroviară, de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova şi transportarea acestora în România, unde, evident, li se da asistenţa cuvenită şi necesară. Am realizat peste 73 de transporturi rutiere şi 11 feroviare în ultima săptămână. Dorim ca aceste demersuri să contribuie la reducerea presiunii asupra Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii de astăzi am discutat idei concrete şi modalităţi suplimentare de aprofundare a coordonării deja foarte bune şi eficiente dintre autorităţile din România şi cele din Republica Moldova, pentru a veni în sprijinul celor care se îndreaptă către noi pentru a primi ajutor. În România, la Suceava, avem deja din 9 martie operaţionalizat hub-ul umanitar, un centru logistic care vizează colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în sprijinul Ucrainei. În funcţie de necesităţi şi de evoluţia situaţiei, acest centru poate şi va fi folosit şi pentru a direcţiona asistenţă concretă către Republica Moldova”, a completat şeful statului.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Președinta Comisiei Europene, cuvinte de laudă la adresa României
„De asemenea, am avut oportunitatea să discut cu doamna preşedinte Maia Sandu pe tema securităţii energetice a Republicii Moldova, un subiect de importanţă centrală pe agenda noastră bilaterală care, iată, capătă o relevanţă sporită în noul context. Am asigurat-o pe doamna preşedinte Maia Sandu de sprijinul nostru atât în plan bilateral, cât şi în demersurile de mobilizare a asistenţei internaţionale, inclusiv a Uniunii Europene, pentru acest proces complex şi vital. Pot să vă spun că Romania face eforturi concrete, nu doar în cadrul Uniunii Europene, pentru a găsi soluţii viabile şi avantajoase, în interesul Republicii Moldova. De asemenea, foarte important, cred, ne vom concentra pe suplimentarea cât mai urgent posibil a asistenţei financiare şi tehnice, inclusiv în gestionarea fluxului masiv de refugiaţi din Ucraina. Am subliniat clar toate aceste elemente în contactele bilaterale pe care le-am avut la nivel înalt, precum şi în intervenţiile mele la recentul Consiliu European informal care s-a ţinut la Versailles, la care s-a discutat, evident, şi despre cererile de aderare la Uniunea Europeană înaintate de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Eu am solicitat cu acel prilej să dăm dovadă, la nivelul Uniunii, de viziune şi curaj, pentru a da semnalul pe care statele din Vecinătatea Estică, în primul rând Republica Moldova, îl aşteaptă şi îl merită. Vom continua demersurile constante, în toate formatele relevante la nivelul Uniunii, destinate mobilizării sprijinului instituţiilor europene şi al statelor membre pentru traseul european al Republicii Moldova”, a mai explicat Iohannis.
„Noi ştim din propria noastră experienţă că drumul către integrarea europeană nu este deloc uşor. Dar fiecare drum, oricât de lung şi greu ar fi, începe cu un pas: de partea Republicii Moldova, acest pas a fost făcut prin semnarea şi înaintarea solicitării de aderare. Dar cred ca este important să subliniem că acest pas al Moldovei nu a fost făcut doar prin acea cerere, ci, mai ales, prin angajamentul solid, sincer al actualei conduceri a Republicii Moldova faţă de valorile europene, faţă de construirea unui stat de drept şi a unei societăţi democratice şi echitabile pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Am convingerea că decizia semnării cererii de aderare va duce la continuarea accelerată a reformelor asumate de Chişinău. Integrarea europeană este singura cale în măsură să asigure democraţia, stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică şi socială ale Republicii Moldova şi acest lucru cred că între timp ne este foarte clar tuturor. Situaţia tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există, încă, un conflict prelungit. Reafirm aici, la Chişinău, sprijinul deplin al României pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute internaţional şi fără afectarea parcursului său pro-european. În încheiere, vreau să vă asigur, doamnă Preşedinte, o dată în plus, de sprijinul deplin al României, al meu personal şi de deschiderea totală pentru o coordonare strânsă în depăşirea provocărilor cu care ne confruntăm în această situaţie”, a conchis Iohannis.
Citeste si: Câţi refugiaţi din Ucraina a primit România până în prezent?
Iohannis vorbeşte despre sprijinul pe care Moldova l-a oferit refugiaţilor din Ucraina, dar şi despre ajutorul României pentru ca Republica Moldova să poată face faţă afluxului de refugiaţi.
Premierul Cehiei spune că Ucraina are nevoie de mai multe arme să lupte împotriva armatei ruse.
„ Ucrainenii luptă cu mult curaj și luptă inteligent și strategic, dar au o șansă împotriva Rusiei doar dacă țările occidentale furnizează suficient echipament militar”, a precizat Fiala.
Citeste si: Klaus Iohannis cere noi sancțiuni pentru Rusia
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„Asta este sarcina pentru aceste zile, Cehia o face, țările care au luat parte la această vizită o fac și este necesar ca mai multe state să contribuie, astfel încât aprovizionarea cu echipament militar să fie rapidă și, dacă este posibil, și masivă”, a mai spus premierul ceh.
Pe de altă parte, Viktor Orban, premierul Ungariei, spune că Ungaria nu va trimite armament Ucrainei.
Citeste si: Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la propria populație
„ Rușii urmăresc interesele Rusiei, în timp ce ucrainenii urmăresc interesele Ucrainei. Nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană nu vor lua decizii gândindu-se la unguri. Trebuie să ne susținem propriile interese.
Trebuie să rămânem în afara acestui război și, de aceea, nu vom trimite nici trupe, nici armament pe câmpul de luptă”, a spus premierul Ungariei.