Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația prezidențială, participarea a peste 120 de șefi de stat și de guvern la această reuniune arată importanța temei schimbărilor climatice pe agenda globală.
Citeste si: Administrația pentru Medicamente și Alimente (FDA) are nevoie de mai mult timp pentru a analiza administrarea vaccinului Moderna la adolescenții de 12-17 ani
Care este mesajul lui Klaus Iohannis pentru combaterea schimbărilor climatice
În cadrul reuniunii de la Glasgow, preşedintele Klaus Iohannis va susţine Declaraţia Naţională, în care va transmite poziţia României, cu accent pe demersurile pe care le face ţara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.
"Declaraţia Preşedintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care ţara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluţii bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic şi industrial, schimbarea comportamentului cetăţenilor prin conştientizarea şi educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice", se arată în comunicatul trimis de Cotroceni.
Citeste si: Klaus Iohannis a promulgat legea care plafonează prețurile la energie. Cât plătim la iarnă
Klaus Iohannis: Traversăm o perioadă de urgenţă climatică
Preşedintele Klaus Iohannis va participa și la evenimente în format multilateral şi bilateral pe tema soluţiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice şi reducerea emisiilor din sistemul energetic.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
"Schimbările climatice constituie una dintre cele mai mari provocări la adresa omenirii, în contextul în care traversăm o perioadă de urgenţă climatică. Efectele schimbărilor climatice nu cunosc graniţe naţionale, iar cetăţenii sunt din ce în ce mai expuşi la acestea.
Preşedintele Klaus Iohannis este decis să se implice activ, alături de alţi lideri mondiali, organizaţii internaţionale, mediul instituţional, asociativ şi de business pentru a sprijini efortul global de combatere a schimbărilor climatice", se mai arată în comunicatul președinției.
Citeste si: PSD: Scumpiri de peste 95% la căldură după ce a fost respinsă propunerea de plafonare a prețurilor la energia termică
Ce angajament își ia România la summit-ul climatic
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puţin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) şi de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. România susţine la COP26 eforturile pentru finalizarea regulilor de operaţionalizare a Acordului de la Paris şi rămâne angajată în ceea ce priveşte implementarea acestuia.
Citeste si: VIDEO| Un nor vulcanic intră în România și se întinde în toată țara până luni seara
Reuniunea COP26, care se desfăşoară în perioada 31 octombrie- 12 noiembrie, are un rol esenţial în îmbunătăţirea implementării Acordului de la Paris şi limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. În acest sens, este de dorit un angajament global pentru zero emisii nete până în 2050, precum şi pentru asumarea unor reduceri mari până în 2030.
Citeste si: Klaus Iohannis, vizită de stat în Egipt. Se va întâlni cu președintele Abdel Fattah El-Sisi
Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
În acelaşi timp, se aşteaptă ca statele dezvoltate să extindă substanţial finanţarea climatică pentru statele în curs de dezvoltare pentru a le sprijini eforturile de atenuare şi adaptare la schimbările climatice. Cooperarea mai accentuată în domeniul cercetării şi inovării este esenţială în dezvoltarea de noi tehnologii verzi.
De asemenea, soluţiile bazate pe natură, precum împăduririle, joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.