Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Klaus Iohannis, la summit-ul NATO: "Rusia este cel mai mare pericol". Carmen Iohannis, alături de șeful statului la Palatul Regal de la Madrid - FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Madrid, Regatul Spaniei. Klaus Iohannis anunțat la Madrid majorarea bugetului alocat Armatei la 2,5% din 2023, arătând că acest plan de investiții militare pentru România va fi unul pe cel puţin zece ani.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE. Iohannis anunță înarmarea României: Bugetul Apărării va crește la 2,5%

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că începând cu anul viitor bugetul alocat Apărării Naționale va fi de 2,5%.

Citeste si: Joe Biden, anunț despre România la summit-ul NATO. Jens Stoltenberg: "Vom lua decizii istorice"

"Discuţiile politice au avut loc. Toată lumea a fost de acord că este nevoie de bani mai mulţi pentru a garanta securitatea României şi pentru a garanta modernizarea Armatei.

Am decis împreună şi această discuţie- vă amintiţi probabil- a pornit din CSAT să alocăm 2,5% din PIB pentru Apărare, acest lucru se va întâmpla începând cu bugetul următor, pe anul 2023 şi cu siguranţă vorbim aici despre un plan care va dura cel puţin zece ani, fiindcă aceste acţiuni de modernizare, de dotare, de pregătire superioară a militarilor nu se întâmplă într-un an sau doi", a declarat la Madrid șeful statului român.

Klaus Iohannis, la summit-ul NATO de la Madrid, 29 iunie 2022

[Sursa foto: Presidency.ro]

Klaus Iohannis, alături de liderul SUA, Joe Biden, la Summit-ul NATO de la Madrid

[Sursa foto: Presidency.ro]

UPDATE 11.10. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România are aşteptări ''foarte concrete'' de la Summitul NATO.

Este vorba, între altele, de consolidarea semnificativă a Flancului estic, creşterea numărului de militari aliaţi, precum și declararea Mării Negre ca zonă de interes strategic.

Citeste si: Summit NATO la Madrid. Turcia, de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară

Șeful statului se așteaptă ca Rusia să fie considerată ameninţare semnificativă a Alianţei, iar grupurile de luptă să devină brigăzi. 

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

"NATO este garanţia securităţii noastre şi, în aceste vremuri complicate, când Rusia a atacat Ucraina şi noi suntem vecini, ne dăm seama cât de importantă este umbrela NATO. Acest summit a fost calificat de unii drept unul istoric şi cred că au dreptate", a spus Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul NATO.

Potrivit programului oficial anunțat de Administrația prezidențială, miercuri la ora 11.00, are loc ceremonia oficială de întâmpinare a șefilor de stat și de Guvern de către Pedro Sánchez, Președintele Guvernului Regatului Spaniei, și Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO.

Citeste si: Aliatul lui Putin, Dmitri Medvedev, amenință NATO cu Al Treilea Război Mondial. "Va fi o catastrofă completă"

Participarea lui Klaus Iohannis la prima sesiune a reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivel de Șefi de Stat şi de Guvern începe la ora 11,30, în timp ce sesiunea a doua este programată să înceapă la ora 16.00. 

Klaus și Carmen Iohannis, primiți de Regele Felipe al VI-lea al Spaniei 

Președintele României, însoțit de prima Doamnă, Carmen Iohannis, au participat marți seara la dineul de gală oferit de Majestățile Lor Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și Regina Letizia în onoarea Șefilor de Stat și de Guvern.

Citeste si: VIDEO- Summit-ul NATO de la Madrid ar putea schimba cursul războiului din Ucraina

Carmen Iohannis, alături de președintele Iohannis, la dineul oferit de regele Spaniei

[Sursa foto: Presidency.ro]

Klaus și Carmen Iohannis, primiți de regele și regina Spaniei

[Sursa foto: Presidency.ro]

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Carmen Iohannis, prezență inedită la Palatul regal din Madrid

[Sursa foto: Presidency.ro]

Mesajul lui Klaus Iohannis la summit-ul NATO de la Madrid

În cadrul Summitului, preşedintele Klaus Iohannis va saluta reflectarea, în Noul Concept Strategic, în mod realist, a situaţiei actuale de securitate, plecând de la recunoaşterea Rusiei ca ameninţare principală la adresa NATO, precum şi menţionarea, pentru prima dată, a importanţei strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

Citeste si: Zelenski, la întâlnirea cu Maia Sandu: "Vom răspunde cu bombe dacă rușii ne atacă din Transnistria"

Preşedintele României va sublinia, în cadrul discuţiilor, importanţa fundamentală a deciziilor privind consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în măsură să răspundă situaţiei de securitate regionale actuale.

În intervenţiile sale, preşedintele României va evidenţia şi importanţa consolidării rezilienţei şi a răspunsului la ameninţările cibernetice şi hibride, precum şi a inovării în domeniului tehnologiilor, pentru adaptarea Alianţei la provocările viitorului.

O nouă postură a NATO pe Flancul Estic

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, miercuri, şeful statului va lua parte la o primă reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern, având ca teme de discuţie războiul ilegal de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, consecinţele acestuia şi continuarea asistenţei acordate Ucrainei, în deschiderea căreia va interveni şi preşedintele Ucrainei prin sistem de videoconferinţă.

În cadrul reuniunii vor fi abordate Noul Concept Strategic şi noile măsuri privind descurajarea şi apărarea.

"Astfel, în continuarea deciziilor de la Summitul extraordinar din 24 martie 2022, la reuniunea de la Madrid va fi conturată o postură a NATO revizuită, inclusiv pe Flancul Estic în integralitatea sa, pentru a face faţă provocărilor de securitate fără precedent cu care se confruntă NATO şi statele Aliate", precizează sursa citată.

Tot miercuri, preşedintele Klaus Iohannis va participa la o a doua reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern, cu participarea şefilor de stat şi de guvern din Australia, Finlanda, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia, Georgia şi a preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene.

Liderii din statele membre NATO vor discuta, astfel, împreună cu partenerii cu aceeaşi viziune, provocările şi ameninţările globale, inclusiv asertivitatea unor actori autoritari, precum şi articularea unei poziţii comune faţă de acestea, cu accent pe obiectivul prezervării şi consolidării ordinii internaţionale bazate pe reguli.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI