In articol:
- Declarații Klaus Iohannis
- PSD refuză să voteze legea
- PNL acuză afirmații false
- Orban: „Sunt la capătul răbdării”
Declarații Klaus Iohannis
”Din nefericire, pandemnia care s-a abătut asupra lumii e cea mai gravă criză sanitară, cea mai gravă pandemie din ultimul secol.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie urgentă de aceadstă lege.
”PSD-ul a venit cu argumente care pur şi simplu sunt false. Zicea că trebuie să vină mai repede Guvernul cu această lege, ori Guvernul nu putea să vină mai repede cu această lege până când nu au fost publicate argumentele CCR. Una peste alta, putem să constatăm că PSD-ul tergiversează această discuţie şi trebuie să recunosc că şi pe mine mă surprinde acest cinism exagerat de care dă dovadă PSD-ul, tergiversând adoptarea acestei legi.
PSD refuză să voteze legea
Social-democrații au refuzat săptămâna trecută să treacă prin Parlament proiectul de lege, acuzând „orori judiciare”, potrivit președintelui interimar PSD, Marcel Ciolacu.
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Proiectul de lege a trecut inițial de Camera Deputaților, cu amendamentele depuse de PSD, dar proiectul a fost blocat în Senat.
Senatul ar fi trebuit să dezbată luni dimineață proiectul de lege, dar ședința a fost amânată de PSD, din cauza indeciziei politice a reprezentanților social-democrați.
La finalul ședinței PSD, Marcel Ciolacu declara că: „Nu a venit nici un om politic din PNL să susțină această lege. Raed Arafat nu e membru de partid. Pur și simplu el a venit și ne-a prezentat punctul de vedere ca specialist. Legea, cum a fost înaintată de guvern, nu a avut avizul Ministerul Justiției. Ea trebuie să aibă acest aviz. Nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție. Am vorbit cu colegii mei în CEX. Am o dezamăgire personală față de președintele Iohannis. M-aș fi așteptat să cheme toate partidele din Parlament și să fi avut o discuție aplicată. Această sustragere din spațiul public a președintelui și premierului e nepermisă”, a declarat Marcel Ciolacu.
PNL acuză afirmații false
Ulterior mesajului lui Marcel Ciolacu, Executivul a răspuns printr-un comunicat de presă în care arăta că nici premierul Ludovic Orban și nici miniștrii Guvernului nu au fost convocați la dezbaterile parlamentare privind legea carantinei și izolării, dar vor participa „ori de câte ori sunt invitați sau solicitați în mod oficial”.
„Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban şi nici miniştrilor din Cabinet invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea. Menţionăm faptul că, atât premierul, cât şi miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial", se arată într-o informare transmisă luni de Executiv.
Orban: „Sunt la capătul răbdării”
Premierul Ludovic Orban a spus, vineri, că este la capătul răbdării, după ce social-democrații au amânat votul din Senat, care este cameră decizională.
Ludovic Orban a spus că are „un mesaj de indignare și revoltă”.
„Amânarea adoptării legii înseamă o creștere dramatică a riscului de infectare cu COVID-19. În totate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție carantina, izolarea și posibilitatea de a trata pacienții sub control medical”, a spus sâmbătă premierul Ludovic Orban.
„Există riscul ca persoanele infectate sau care sunt suspecte de coronavirus să se plimbe libere fără ca autoritățile să poată lua măsuri de izolare, care înseamnă izolarea virusului. Nu pot să înțeleg de ce se amână adoptarea acestui act normativ care este vital. Este evident că avem o creștere a numărului de cazuri, că avem nevoie de o pârghie legislativă”, a adăugat el.