Klaus Iohannis, mesaj pentru Biden și Macron după anunțul suplimentării trupelor NATO în România
Tensiunile tot mai mari din regiunea Mării Negre, după eșecul negocierilor dintre SUA și Rusia pe tema prezenței trupelor ruse la granița cu Ucraina, au determinat liderii NATO să anunțe suplimentări de trupe în România și Polonia. Președintele Klaus Iohannis a reacționat prompt la mesajele venite de la Joe Biden și Emmanuel Macron.
Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că va fi crescută prezenţa militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei. În același timp, președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că Franța este dispusă să trimită trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO.
Klaus Iohannis: Va fi întărit flancul estic, în regiunea Mării Negre
În primul mesaj de joi dimineața, Klaus Iohannis a salutat anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franţei de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României.
"Salut călduros anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară întărită a NATO în România. Parteneriatul strategic România-Franţa va fi astfel întărit pe flancul estic, în regiunea Mării Negre", a scris Iohannis, joi, pe Twitter.
Șeful statului român este de acord cu prezența suplimentară de trupe americane în țara noastră "dacă situația de securitate se deteriorează și mai mult".
"Salut anunțul explicit al președintelui Joe Biden de a crește prezența militară SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situația de securitate se deteriorează și mai mult. Parteneriatul strategic RO-SUA și solidaritatea NATO sunt foarte puternice", a transmis Klaus Iohannis.
I welcome the explicit announcement of President @JoeBiden to increase the US 🇺🇸 military presence in Romania 🇷🇴, on the Eastern Flank, if the security situation deteriorates further. RO-US Strategic Partnership and @NATO solidarity are very strong. @POTUS
”Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele ruseşti,