Președintele Klaus Iohannis îl desemnează pe Nicolae Ciucă drept premier al țării
Președintele Klaus Iohannis l-a numit oficial pe Nicolae Ciucă drept premier al României. Oficialul a făcut anunțul după consultările cu partidele parlamentare.
Administraţia Prezidenţială a transmis că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Nicolae Ciucă.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 noiembrie 2021, decretul privind desemnarea domnului Nicolae-Ionel Ciucă în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Nicolae Ciucă şi-a exprimat speranţa ca începând de joi noul Guvern să poată începe să lucreze.
„Vă mulţumesc, domnule preşedinte! Bună ziua! În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un Guvern care să asigure stabilitatea ţării. Practic, cetăţenii români aşteaptă de la noi stabilitate şi soluţii, pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia de COVID-19, criza energetică şi, de asemenea, să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR. Este cât se poate de evident că este pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru tot ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiţii solide şi foarte bine aplicate în România, precum şi un program de măsuri sociale, astfel încât să poate să fie acoperite toate problemele create de situaţia de criză în care ne găsim. Vă mulţumesc foarte mult şi sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale!”, a
afirmat premierul desemnat.„S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL – PSD – UDMR şi grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări. Am acceptat acest lucru şi am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecinţă, îl desemnez pe dl Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului pentru votul de încredere”, a declarat preşedintele.
La rândul său, Nicolae Ciucă şi-a exprimat speranţa ca începând de joi noul guvern să poată începe să lucreze.
„În ultimele zile, am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlament, astfel încât să putem să asigurăm un govern care să asigure practic stabilitatea ţării. Practic, cetăţenii aşteaptă de la noi soluţii şi să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile pentru implementarea PNRR. E pentru prima data când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiţii, soluţii, precum şi măsuri socialie. Sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă”,
a afirmat premierul desemnat.Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial luni desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, Ciucă fiind şi el prezent alături de preşedinte.
Preşedintele face anunţul după consultările cu partidele parlamentare.
„Bine aţi venit! Cred că e bine că am ajuns în faza asta când se conturează formarea unui guvern”, a declarat şeful statului, la primirea delegaţiei formate din reprezentanţi ai PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor.
USR nu a onorat invitaţia preşedintelui, Dacian Cioloş spunând că partidul nu vrea să gireze acest simulacru de consultări.
Președintele Dacian Cioloș a anunțat că cei de la USR nu vor participa astăzi la consultări.
„USR devine principalul partid de opoziţie şi singurul partid care apără valorile democratice, europene şi autentic liberale. Ne vom folosi toate pârghiile din Parlamentul României şi Parlamentul European pentru a ne asigura că cele 30 de miliarde de care ar trebui să beneficieze românii chiar vor ajunge să finanţeze proiecte de modernizare aşa cum sunt prevăzute în PNRR”, a spus Cioloș.
PSD a votat luni ca primul premier să fie din partea Partidului Național Liberal. Din partea PNL, Nicolae Ciucă este cel propus pentru funcția de prim-ministru. Social democrații au votat și pentru structura Guvernului, așa cum a fost negociată. Mai exact, s-au votat 21 de ministere în formulă cu premier din partea PNL.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Potrivit surselor politice, Marcel Ciolacu ar fi acceptat ca primul premier din rocadă să vină din partea PNL pentru a putea impune pachetul social, cu majorările la pensii, salarii și alocații.
Președintele PNL, Florin Cîțu a declarat azi că decizia de guvernare alături de PSD este cea mai favorabilă în acest moment.
„Eu cred că ar fi foarte important şi e momentul ca românii să ştie de ce am luat aceste decizii în PNL. Sunt două luni de zile în care nu s-a găsit o majoritate, au fost încercate mai multe formule şi am ajuns la acest compromis, de a face această coaliţie de guvernare. Facem această coaliţie de guvernare pentru că toate celelalte alternative, dacă nu făceam acum această coaliţie, erau mult mai dure pentru români”, a declarat Florin Cîțu.
Florin Cîțu îi asigură pe români că această coaliție „nu este necondiționată”, acesta susține că va fiatent la modul în care va funcționa coaliția și se va asigura că „că interesele românilor nu vor fi niciodată puse sub semnul întrebării sau că stabilitatea financiară a României va pusă în pericol”.
Legat de negocierea portofoliilor, Florin Cîțu a spus că deși Ministerul Finanțelor este important, și cel al Fondurilor Europene are importanța lui.
„PNRR, aşa cum a fost negociat, rămâne în picioare şi acolo sunt incluse toate reformele pe care noi le-am agreat cu CE. Toate reformele vor garanta o păstrare a deficitului bugetar scăzut, o stabilitate financiară”, a spus Florin Cîțu.
Kelemen Hunor a spus, luni, după consultările cu Klaus Iohannis că i-a transmis acestuia că speră ca viitoarea coaliție de guvernare să reziste mai mult decât precedenta, susținând că există un program de guvernare. Liderul Uniunii a precizat că au fost discuții cu privire la reforme, dar și la revizuirea Constituției, însă nu s-a intrat în detalii.
„Am spus că avem un program de guvernare stabilit cu PNL, PSD şi minorităţi. Am spus că avem un acord politic şi am decis să mergem pe varianta de premier prin rotaţie, pentru următorul an şi jumătate să fie Nicolae Ciucă şi apoi premier de la PSD.
Dincolo de problemele foarte de actualitate, trebuie să te gândeşti ce reforme trebuie să faci pentru România şi am spus că, din punctul mostru de vedere, suntem obligaţi să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituţiei, dar nu am intrat în detalii. Am spus că am speranţa că vom avea o guvernare stabilă. Sper că va fi o perioadă mai lungă şi nu ca anul trecut. UDMR păstrează 3 portofolii”, a declarat Kelemen Hunor după întâlnirea pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis.
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, a anunțat luni, după ședința conducerii PNL unde s-a validat guvernarea alături de PSD, că va demisiona din partid. Acesta a adăugat că 17 președinți de filiale au lipsit de la ședință. Ludovic Orban are deja o decizie de excludere din partid, din data de 12 noiembrie.
„Astăzi PSD a revenit la putere şi PSD practic va face legea de acum înainte pe foarte mult timp. Îmi voi da demisia din PNL şi voi continuă să fac ceea ce am făcut de 30 de ani să îi reprezint pe oameni în mod onest cinstit pe toţi acei români care cred că adevărat într-un proiect al României. Astăzi PNL şi-a negat întreaga istorie. O majoritate fragilă care asculta de Iohannis a dus partidul într-o înfundătură”, a declarat Ludovic Orban.
„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru ”, a transmis, vineri, Administrația Prezidențială.
Citeste si: Nicușor Dan cere ajutor Guvernului. Acesta susține că bucureștenii nu pot plăti 600 de lei gigacaloria
Klaus Iohannis va începe consultările de la ora 12:00 cu Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat și Uniunea Democrată Maghiară din România. De la 12:30 vor fi consultări cu Uniunea Salvați România, de la 13:00 cu Alianţa pentru Unirea Românilor, urmând ca la 13:30 să discute cu grupul parlamentar al minorităților naționale.
Citeste si: Final de negocieri PNL-PSD. Se merge la Cotroceni cu un singur nume de premier. Cine sunt miniștrii propuși
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Klaus Iohannis a anunțat pe 4 noiembrie că va invita partidele la consultări în ceea ce privește formarea noului Guvern, în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară: „Voi aştepta cu consultările formale până când, din discuţiile din partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern”, spunea Klaus Iohannis.
Reprezentanții PNL-PSD-UDMR, dar și minoritățile au stabilit, duminică, să meargă cu o singură propunere de prim-ministru la consultările de la Palatul Cotroceni.
De asemenea, Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuțat și el pe Facebook că au fost „închise” negocierile pentru formarea coaliției de guvernare cu PSD, PNL și cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
PNL, PSD și UDMR vor merge luni, la Cotroceni, cu un nume de premier, spune Nicolae Ciucă, premier propus de PNL pentru coaliția formată din cele trei partide.
Noul Guvern va avea două portofolii noi: Ministerul Turismului și Antreprenoriatului și respectiv Ministerul Familiei și Tineretului.
În ceea ce privește ponderea repartizării secretarilor de stat, 42 vor fi ai PSD, 34 la PNL și 8 la UDMR, au declarat pentru Europa Liberă surse din partid.
La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că România va avea până joi un guvern.
„Urmează ca până mâine dimineaţă să convenim şi formula unică de premier”, a spus Ciucă, iar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „în acest moment am finalizat toată structura politică a Guvernului”.
Citeste si: Surse: liderii PNL, PSD și UDMR au decis cum vor veni la guvernare