UPDATE. „ Este 1 septembrie, Ziua Deltei Dunării și de aceea am decis, împreună cu prima doamnă Carmen și cu întreaga delegație să venim astăzi aici la dvs în vizită. Am vizitat locuri foarte frumoase, am fost în zona lacustră Somova-Parcheș. Este o zonă foarte specială și specialiștii sunt de părere că este o zonă unică în Deltă. Noi suntem de părere că este foarte frumoasă această zonă.
Am avut o discuție aplicată, foarte bună cu cei care m-au însoțit astăzi, începând de la domnul primar, la domnul președinte al Consiliului Județean, la domnul ministru Fechet, ministrul Mediului, guvernatorul zonei protejate, specialiști din conducerea și din Institutul de cercetare.
Ce pot să spun sub linie: Delta Dunării este o zonă senzațional de frumoasă, este monument UNESCO, este în răspunderea noastră, este un loc mirific pentru cei care vin în vizită, este locul în care și din care trăiesc localnicii, oamenii locului.
Dincolo de aceste lucruri foarte frumoase, trebuie să vedem și care sunt problemele. Probleme sunt începând de la pescuitul excesiv, la probleme poate de turism care poate fi mai frumos organizat pentru cei care vin. Sunt locuri extraordinar de frumoase pe care nu le văd de obicei turiștii. Mulți trec cu barca cu mare viteză și în loc să vadă Delta, alungă Delta. Este păcat. Mai avem multă muncă de convingere de dus”, a
Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns, vineri, pe 1 septembrie 2023, Delta Dunării, cu prilejul Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Președintele României a ajuns, însoțit de Carmen Iohannis, în jurul orei prânzului, în Delta Dunării. Amândoi au optat pentru ținute albe.
Klaus Iohannis se va întâlni la Tulcea cu autorități centrale și locale, dar și cu reprezentanții mediului științific și neguvernamental, precizează Antena3.
„Vizita în Delta Dunării confirmă preocuparea constantă a președintelui Klaus Iohannis pentru problematicile legate de mediu, conservarea biodiversității și limitarea efectelor schimbărilor climatice la nivel național și internațional”, a precizat Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis vizitează Delta Dunării cu ocazia Zilei Biodiversității
Obiectivele legate de protejarea florei și faunei bogate trebuie să se îmbine armonios cu dezvoltarea socială și economică a comunităților care locuiesc în Rezervația Biosferei Delta Dunării, potrivit Președinției.
Potrivit Președinției, pe lângă poluarea cu plastic sau exploatarea insuficientă a resurselor naturale din perspectiva sustenabilității, Delta Dunării s-a confruntat în ultimii ani și cu impactul negativ al schimbărilor climatice, ale căror consecințe (perioade lungi de secetă, deteriorarea calității apei și scăderea rezervelor de pește) pun în pericol biodiversitatea unică a Deltei, precum și bunăstarea comunităților care trăiesc în regiune.
„Din această perspectivă, vizita Președintelui României are inclusiv rolul de a contribui la găsirea unor soluții pentru provocările pe care le întâmpină Delta și la mobilizarea actorilor relevanți în implementarea unor măsuri optime.
Citeste si: Gadgetul ultra-scump primit de Gabriela Cristea! Tavi Clonda a răsfățat-o cu un cadou inedit- radioimpuls.ro
Klaus Iohannis va merge în vizită, vineri, în Delta Dunării, cu ocazia Zilei Biodiversității: „Un obiectiv de interes major pentru biodiversitatea națională și internațională”
[Sursa foto: Facebook]În acest sens, Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, la Tulcea, cu autorități centrale și locale, reprezentanți ai mediului științific și neguvernamental, pentru că protejarea Deltei Dunării are nevoie de implicarea tuturor, dincolo de apartenențe politice și de priorități pe termen scurt. Valoarea patrimoniului natural al Deltei Dunării a fost recunoscută prin includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Convenției Ramsar. De asemenea, Rezervația Biosferei Delta Dunării este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind sit Natura 2000”, se precizează în finalul comunicatului.