Klaus Iohannis: Nu există un câștigător clar al acestor alegeri

" Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii. Vă mulțumesc celor care ați ieșit la vot. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează. Participarea la vot a fost redusă. Trebuie elucidate motivele pentru care românii nu au mers la vot", a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că va chema partidele la consultări la Cotroceni, precizând că PSD poate fi lăsat pentru prima dată în afara deciziei politice "după o perioadă foarte lungă". Potrivit lui Klaus Iohannis, partidele de Centru-Dreapta au reușit să obțină peste 50% din voturi la alegerile de ieri.

Potrivit unor surse de la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban urmează să își anunțe luni seara demisia din funcția de prim-ministru, șefia Guvernului urmând să fie preluată interimar de vicepremierul Raluca Turcan.

Citeste si: Surse: Ludovic Orban îşi dă demisia din funcţia de prim-ministru al României

Klaus Iohannis: Se cristalizează rapid o coaliție de centru dreapta 

"Dacă ne uităm pe rezultatele provizorii, dar s-au numărat aproape toate, vedem că PNL în 2016 obținuse 20%, acum 25%, deci o creștere clară. USR a obținut în 2016 8%, acum crescut la 15%.

PSD, care avea în 2016 45% a scăzut dramatic la 29%. E clar că dacă adunăm rezultatele, partidele de centru dreapta împreună au obținut peste 50% din voturi și pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni", a mai spus Klaus Iohannis, luni seara.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri, să rămână în afara deciziei politice. Se cristalizează rapid o coaliție de centru dreapta. Peste doar câteva zile voi convoca consultări cu partidele din noul Parlament pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România. Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate, va gestiona campania de vaccinare și în cel mai scurt timp va prezenta un proiect de buget pentru 2021", a mai spus șeful statului.

Citeste si: Care sunt condițiile puse de USR PLUS pentru un guvern cu PNL

Context politic complicat dat de rezuultatul din alegerile parlamentare

Astfel, PSD a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, la Camera Deputaţilor, 29,50%, urmat de PNL- 24,64%, USR- PLUS- 14,76%, AUR- 8,29%, UDMR- 7,22%, iar PMP şi Pro România se situează sub pragul electoral, cu 4,7%, respectiv 4,24 %din voturi, potrivit datelor anunţate luni de Biroul Electoral Central, după centralizarea voturilor din 14.685 de secţii de votare, respectiv 75,10% din voturi.

Dacian Cioloş a anunţat că USR-PLUS este gata să negocieze formarea unei coaliţii de guvernare alături de PNL, UDMR şi PMP, iar referitor la viitorul premier acesta trebuie să fie „un candidat credibil”. Întrebat dacă se consideră mai credibil ca actualul premier, Cioloş a replicat: „Haideţi să nu intrăm în discuţii de genul acesta Am intrat în campanie electorală angajându-mă la această responsabilitate. Vor fi negocieri între partide. Nu cred că asta e acuma, care e mai tare decât celălalt”.

Declarațiile Pemierului Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că încă nu au început negocierile cu celelalte partide, însă după cum arată rezultatele exit-poll poate fi formată o majoritate parlamentară cu USR-PLUS, UDMR şi PMP. Liderul liberalilor a adăugat că Parlamentul nou, rezultat în urma alegerilor, se va întruni pe 21-22 decembrie şi speră ca într-un timp cât mai scurt, după depunerea jurământului de către aleşi, să se poată ajunge la prezentarea unei formule de guvernare şi un program de guvernare.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

În plus, reprezentanţii PSD afirmă că aceste alegeri parlamentare pot fi considerate „un referendum”, iar preşedintele Klaus Iohannis „trebuie să înţeleagă mesajul votului şi să asculte voinţa românilor”. „Altfel, mandatul lui şi al oricărei formule guvernamentale formată de Orban şi partidele de dreapta va fi lipsit de legitimitate”, susţin social-democraţii.

Citeste si: Alexandru Rafila, propunerea de premier din partea PSD. Ce spune despre colaborarea cu partidul AUR care respinge masca de protecție


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si