Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID la Spitalul Militar "Carol Davila": "Este o procedură simplă, nu doare"
Preşedintele Klaus Iohannis s-a vaccinat împotriva COVID-19, vineri de la ora 10,00, la Spitalul Militar "Carol Davila". Klaus Iohannis a declarat dup,ă ce i-a fost administrat vaccinul contra COVID-19, că acesta este unul "sigur", subliniind că imunizarea "ne va scoate" din pandemie.
Author: Razvan Ilie vineri 15 ianuarie 2021 , 09:13
Preşedintele Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-coronavirus, vineri, de la ora 10,00, la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila". Șeful statului a făcut și o scurtă declarație de presă la ieșirea de la centrul de vaccinare. După administrarea vaccinului, Iohannis a așteptat 15 minute, potrivit protocolului medical.
Klaus Iohannis: Vaccinarea ne va scoate din pandemie
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după ce i-a fost administrat vaccinul contra COVID-19, că acesta este unul "sigur", subliniind că imunizarea şi respectarea măsurilor de restricţie "ne vor scoate" din pandemie.
" Este o procedură simplă, nu doare şi vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, eficient şi recomand tuturor vaccinarea.
Vaccinarea împreună cu respectarea măsurilor de restricţie ne vor scoate din pandemie", a afirmat şeful statului, la ieşirea de la Centrul de vaccinare anti-COVID-19
Klaus Iohannis a anunțat încă de marți, la conferința de presă organizată la Cotroceni, că vrea să marcheze startul celei de-a doua etape de vaccinare prin exemplul său personal. Iohannis a spus atunci că se va vaccina public împotriva noului coronavirus în dimineața zilei de vineri.
" Nu cred că s-a produs nicio neîncredere (pentru că președintele nu s-a vaccinat la începutul campaniei n.r.). Am participat la această decizie, ca în prima etapă să fie vaccinat tot personalul medical. Prima etapă se va încheia la sfârșitul acestei săptămâni. Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în față. Vineri, pe 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri pe 15 ianuarie",
a spus marți Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor.
Campania de vaccinare trebuie făcută mult mai intens decât s-a făcut până acum, a precizat Klaus Iohannis. El consideră că este important ca mai multe personalități publice și politice să dea exemplul personal în acest sens. "Eu sunt convins că vaccinarea e esențială", a precizat Iohannis.
Începe a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19! Cum se fac programările
Persoanele care vor face parte din a doua etapă de vaccinare anti-Covid-19 sunt cele de peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații din domenii esențiale. Acestease vor putea programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00.
Coordonatorul Comitetului Naţional pentru Planificarea Vaccinării Covid-19 în România, Valeriu Gheorghiţă, a spus că programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se pot face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de
call center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători.
În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.
Care sunt persoanele care au prioritate la vaccinaarea anti-COVID-19 în a doua etapă a campaniei?
Valeriu Gheorghiță a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:
-beneficiarii din centrele sociale -persoanele care au peste 65 de ani -persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare -cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții -de imunodepresie, HIV-SIDA -persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice
„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a declarat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.
Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”.
Lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID -diabet zaharat -obezitate -alte boli metabolice, inclusiv congenitale afecțiuni cardiovasculare -afecțiuni renale -afecțiuni oncologice -afecțiuni pulmonare -afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down -afecțiuni hepatice moderate/severe -afecțiuni autoimune