Klaus Iohannis, anunț despre proiectul Via Carpathia, "autostrada" care va lega Marea Baltică de Marea Neagră
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 20 iunie 2022, declarații de presă comune cu președintele Republicii Letonia, Egils Levits, și președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la Riga. Klaus Iohannis a oferit detalii despre unul dintre proiectele de interes pentru România, Via Carpathia.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în cadrul declarației de presă de luni, că România va găzdui din nou în 2023 Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri I3M, la cinci ani de la anterioara organizare la București a celor două evenimente.
"Ne-am întâlnit astăzi într-un moment-cheie pentru continentul european, inclusiv pentru întreaga regiune a Celor Trei Mări, pe fondul agresiunii premeditate, nejustificate, neprovocate și ilegale a Federației Ruse în Ucraina.
În acest context complex, miza Summit-ului de astăzi depășește cadrul obiectivului nostru central privind dezvoltarea regiunii printr-o mai bună interconectare a economiilor noastre", a declarat Klaus Iohannis la Riga.
Klaus Iohannis, detalii despre proiectul Via Carpathia, care va lega Marea Baltică de Marea Neagră
Preluarea de către România a mandatului de organizare a evenimentelor Inițiativei din 2023 va readuce la Marea Neagră centrul decizional al Inițiativei, a precizat Klaus Iohannis.
Potrivit lui Iohannis, din perspectiva intereselor României, este încurajator faptul că recent, în marja Forumului Economic de la Davos, a fost semnat un acord între compania română Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei, care vizează dezvoltarea infrastructurii și conectivității de gaze naturale.
"Alte două proiecte, care reprezintă priorități pentru România, sunt inițiativele Rail2Sea și Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăți legăturile noastre, dar și mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esențiale în actualul context geopolitic", a precizat șeful statului român.
Klaus Iohannis a explicat că la aceste proiecte de infrastructură participă mai mulți parteneri, nefiind vorba de un proiect național.
"În cazul României, de exemplu, avem cele două mari proiecte care ne interesează în mod deosebit, aceleași proiecte interesează și Polonia, și pe alți parteneri, Via Carpathia și Rail2Sea. Nu trebuie să ne imaginăm că vom face o autostradă nouă cap-coadă de la Baltică până la Marea Neagră. Această legătură va conține părți de drum rapid sau autostradă care deja există", a transmis președintele României.
Ideea este de a lega aceste proiecte de infrastructură rutieră în așa fel încât să avem o conexiune fluidă, a precizat Iohannis.
"Același lucru este valabil și pentru legătura pe calea ferată. Ministerele din transporturi din statele noastre negociază de ani de zile aceste chestiuni și, cum la noi se realizează în fiecare an și porțiuni de autostradă, și porțiuni modernizate de cale ferată, același lucru se întâmplă în Polonia, în Letonia și peste tot", a mai spus șeful statului.
Klaus Iohannis: Accelerarea proiectelor se poate întâmpla în plan național
Klaus Iohannis a precizat că se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă și miniștrii din guvernul de la București pentru a accelera proiectele legate de Via Carpathia și conexiunea feroviară cu țările de la Marea Baltică.
"Pentru a avea conexiunea finalizată, evident că este nevoie de mai mult timp. Accelerarea se poate întâmpla în plan național. Și, de exemplu, după ce terminăm aici acest Summit, voi avea o întâlnire cu Premierul și probabil și cu miniștrii de resort, pentru a vedea noi, în România, cum putem să accelerăm implementarea acestor proiecte", a mai spus el.
Succesul Inițiativei se măsoară în succesul proiectelor noastre strategice de interconectare, a precizat șeful statului.