Kovesi cere ridicarea imunității pentru Eva Kaili. "Qatargate" devine un scandal de spionaj
Laura Codruța Kovesi cere ridicarea imunității europarlamentarelor Eva Kaili și Maria Spyraki, într-un dosar privind remunerarea asistenților. În scandalul "Qatargate", apar legături cu o reţea folosită şi de serviciile secrete din Maroc, al cărei rol era să intervină şi să influenţeze afacerile europene.
Procurorul-șef european, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat joi ridicarea imunității pentru Eva Kaili și Maria Spyraki, membre ale Parlamentului European, potrivit unui comunicat al Parchetului European.
Cererea de ridicare a imunității se bazează pe o anchetă distinctă de cea privind Qatarul, realizată de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Noi acuzații pe numele Evei Kaili
Procurorii europeni spun că "există o suspiciune de fraudă în detrimentul bugetului UE, în legătură cu managementul indemnizaţiilor parlamentare, şi în special privind remunerarea asistenţilor parlamentari acreditaţi", a precizat EPPO într-un scurt comunicat.
"În conformitate cu legea aplicabilă la nivel naţional, dnele Kaili şi Spyraki beneficiază de prezumţia de nevinovăţie", se mai menţionează în comunicatul parchetului condus de Laura Codruţa Kovesi.
"Accept cu bucurie ridicarea imunităţii pentru a dovedi că nu există nici măcar un singur euro litigios", a reacţionat într-un comunicat Maria Spyraki. Ea a ţinut să menţioneze că "nu are nicio legătură cu 'Qatargate'.
Scandalul Qatargate, primele mărturisiri
Italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei din legislativul european care afectează deopotrivă Qatarul şi Marocul, şi a vorbit şi despre alte persoane implicate, a informat joi cotidianul belgian Le Soir.
Giorgi, asistent parlamentar în vârstă de 35 de ani şi tatăl unei fetiţe de 2 ani pe care o are cu Kaili, în vârstă de 44 de ani, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută.
Asistentul parlamentar, căruia judecătorul i-a menţinut miercuri decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept ''creier'' al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia poliţia a confiscat 700.000
de euro.
Panzieri a fost şi el inculpat şi a fost arestat preventiv. Soţia şi fiica lui Panzieri au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.
Eva Kaili, în mijlocul unui scandal de spionaj
Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al eurparlamentarei Eva Kaili, aflată în centrul scandalului de corupţie de la Parlamentul European, ar fi dezvăluit că făcea parte dintr-o reţea, folosită de Qatar, dar şi de serviciile secrete din Maroc, al cărei rol era să intervină şi să influenţeze afacerile europene în interesul acestor ţări, a relatat joi cotidianul
„La Repubblica”, citat de News.ro.
„Deja nu mai este o simplă poveste despre corupţie şi corupţi. Qatargate devine un adevărat spy-game. Cu un protagonist principal: Dged, adică serviciile secrete marocane. Şi o serie de co-protagonişti: serviciile de informaţii belgiene, în colaborare cu ţările partenere din Uniunea Europeană, şi guvernul din Qatar. Cu Marocul şi Doha în rolul marilor corupători”, scrie „La Repubblica”.