In articol:
Ucraina are nevoie ca ţările NATO să-i trimită arme ''acum'' pentru a respinge ofensiva rusă, altfel ''va fi prea târziu'', a declarat joi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba la o reuniune a Alianţei desfăşurată la Bruxelles.
Citeste si: Negocieri blocate între Rusia și Ucraina. Lavrov: "Iată adevăratele intenții ale Kievului"
''Bătălia pentru Donbas vă va aduce aminte de al Doilea Război Mondial, cu operaţiuni extinse, mişcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operaţiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei'', a explicat joi ministrul de la Kiev.
Citeste si: Țările din grupul G7 condamnă atrocitățile din Bucha. „Arată adevărata față a războiului brutal al Rusiei”
''Rusia are planul său, noi îl avem pe al nostru, iar câmpul de luptă va decide rezultatul'', a mai spus Kuleba, potrivit CNN.
Kuleba: Cele mai grele lupte urmează
Trupele ruse care după declanşarea invaziei pe 24 februarie au pătruns în partea de nord a Ucrainei s-au retras şi se repliază pentru o ofensivă majoră în zona Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.
''În momentul la care vorbim, bătălia pentru Donbas este în desfăşurare, (dar) nu şi-a atins apogeul. În fiecare zi, cele mai grele lupte au loc în această parte a Ucrainei şi multe altele vor urma, din păcate'', a mai spus Kuleba, conform Agerpres.
"Fie ne ajutaţi acum, fie ajutorul vostru va veni prea târziu"
Ministrul de Externe al Ucrainei a insistat pe urgența livrării de arme pentru ca ajutorul Occidentului să nu vină prea târziu.
''Nu mă îndoiesc că Ucraina va avea armele necesare pentru a lupta. Întrebarea este ''când''. Fie ne ajutaţi acum- şi vorbesc de zile, nu de săptămâni-, fie ajutorul vostru va veni prea târziu. Şi mulţi oameni vor muri, mulţi civili îşi vor pierde casele, multe sate vor fi distruse dacă acest ajutor soseşte prea târziu'', a susţinut ministrul ucrainean în faţa presei.
De la începutul invaziei ruse statele occidentale au oferit armatei ucrainene un sprijin substanţial în echipamente militare, livrându-i în prima lună de război, printre altele, circa 17.000 de rachete antitanc şi sisteme antiaeriene portabile ce au provocat pierderi considerabile armatei ruse.