Soarele abia se intrezareste printre norii cenusii din care se scutura si primii fulgi din capitala, cand mamaie Leonida se aseaza pe o bordura.

In mana tine o iconita, iar pe chipul ei se citeste suferinta, dar si infrigurarea care-i cuprinde tot corpul. Ne apropiem de batrana garbovita de anii multi si grei si o intrebam de ce sta in frig.

Uneori- atunci cand are si ea, mai vinde flori sau legaturi de verdeata! Acum...

Lacrimile stau sa-i curga pe obraz.

In agitatia orasului, nimeni n-are timp s-o intrebe de sanatate. Oamenii prea grabiti sau prea preocupati abia daca o observa. De mila, unii se opresc si ii intind un leu sau un covrig.

In fiecare dimineata, inainte de rasaritul soarelui, se imbraca bine si pleaca spre Bucuresti. Chiar daca de la ea de acasa pana in centrul Capitalei sunt vreo 80 de kilometri, batranei ii ia vreo trei ore sa ajunga aici.
Are o pensie de... atentie!!!! 120 de lei si un fiu cu handicap, pe care trebuie sa-l ingrijeasca. De unde bani??!!! Al doilea copil i-a murit in urma cu cativa ani, iar de atunci se descurca cu, poate.

Pentru 20-30 de lei indura frigul, insa putinii bani pe care ii primeste sunt totul pentru ea.

"Am pus manusile astea pe maini, dar incaltaminte nu am.
E piciorul meu ud, ca n-am incaltaminte. Si de la picioare ma ia frigul".

E imposibil sa nu te impresioneze privirea blanda pe care se citeste suferinta batranei. Ii propunem sa o ducem acasa, ca sa nu se mai chinuie inca 3 ore pe drum. Accepta. Vrea sa ne arate si casa in care locuieste.

"Cand ploua, curge pe aici. Nici nu poti sa stai. Tavanul cade, geamurile nu sunt bune, usile nu sunt bune.
Cine era sa ma ajute?".

Tavanul sta sa cada, geamurile de la usa lipsesc, iar inauntru e la fel de frig ca afara, asa ca batrana isi acopera capul cu multe brodoade.

De lemne nu are bani, asa ca hainele vechi adunate in sat le-a asezat la intrare. Le arunca in soba si le da foc. Asa se mai dezmorteste.

Vecinii ii stiu povestea, insa nici ei nu pot ajuta prea mult. In Galbiori, saracia e la ea acasa.

Mamaie Leonida ar vrea sa-si repare acoperisul si tavanul casei, insa putinii banuti pe care ii aduna nu-i ajung. Dar batrana nu renunta.
Stie ca de Sarbatori oamenii sunt mai generosi, asa ca pana la Craciun de doua-trei ori pe saptamana va merge in Bucuresti.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si