In articol:
În cursul zilei de joi, un tânăr în vârstă de 26 de ani s-a ales cu arsuri pe jumătate din suprafața corpului. Este vorba despre arsuri de gradele 2 și 3 pe care le-a căpătat în urma unui incident.
Bărbatul încerca să alimenteze o drujbă, dar înainte să se apuce de treabă și-a aprins o țigară pe care nu a stins-o cum trebuie înainte să o arunce. La un moment dat a scăpat bidonul cu benzină din mână, moment în care țigara care nu era stinsă de tot s-a aprins, iar omul a fost cuprins de flăcări.
De 24 de ore, bărbatul ars așteaptă un loc într-un spital în care poate să primească tratamentul corespunzător
Bărbatul a mai apucat să sune la 112. Salvatorii l-au preluat, l-au intubat și sedat, dar starea lui este mai rea de la o oră la alta. Medicii de la Botoșani au cerut transferul pacientului la centrele de mari arși din țară, dar au fost refuzați. Motivul: lipsa de paturi.
„Echipajul de terapie intensiva mobila a fost solicitat pentru un pacient in vârsta de 26 de ani, sex masculin, care prezenta arsura prin flacăra produsa accidental, in urma manipularii cu un bidon de benzina.
Se face toaleta plăgii si ulterior, având in vedere ca nu sunt locuri disponibile la nivel de tara pentru marii arși, va rămâne pentru supraveghere si tratament de specialitate in chirurgie plastica si reconstructiva a Spitalului Județean de Urgenta Botoșani”,
În cazul în care nu va fi loc pentru el în țară, medicii o să ceară transferul pacientului către un spital din străinătate.
Cazul vine la aproape 9 ani după cazul Colectiv, una dintre cele mai mari tragedii din România. În acest moment, în România există doar 34 de paturi pentru mari arși. Dintre acestea, șase sunt la Spitalul Floreasca, iar câte cinci la Spitalul de Arși din București, la Spitalul Sf. Spiridon din Iași și la Spitalul Județean Timișoara. Alte trei paturi se află la Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni. 10 paturi destinate copiilor sunt disponibile la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. În România există un singur Centru de Mari Arși, la Spitalul Floreasca.
Chiar dacă în urma tragediei de la Colectiv, din 30 octombrie 2015, autoritățile au promis că paturile vor fi suplimentate la nivel național, situația nu s-a schimbat iar numărul locurilor pentru pacienții cu arsuri severe este în continuare insuficient.