Pensia minimă plătită în România a rămas în septembrie 2024 la valoarea de 1.281 de lei, atât cât este "indemnizația socială" stabilită de stat pentru întreg anul în curs.

Citește și: Cele mai bune 8 țări în care să te retragi la pensie

Până în septembrie 2024, primeau indemnizaţie socială un număr de 1.044.668  pensionari, dar în urma recalculării bazate pe contributivitate au rămas 953.776

de pensionari care încasează în continuare pensia minimă de 1.281 lei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pensia minimă ar putea crește de la 1 ianuarie 2025, atunci când este de așteptat ca Guvernul să decidă o nouă indexare a tuturor pensiilor, în raport cu rata inflației.

Cât este pensia minimă în septembrie 2024

Ministerul Muncii a anunțat că pensionarii beneficiari de indemnizaţie socială continuă să primească și după 1 septembrie 2024, suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.

„În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puţin de 1.281 de lei”, subliniază oficialii Ministerului Muncii.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor, după recalculare

Pentru 82% dintre seniorii din România pensia a crescut începând de la 1 septembrie 2024, o dată cu noua formulă de calcul din legea pensiilor.

Potrivit ministrului Muncii, sunt două categorii de pensionari care au primit un cuantum mai mic al pensiei după recalculare, dar au rămas cu pensia care era deja în plată.

"În general, sunt două categorii de pensionari în această situaţie. Indemnizaţia socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 lei, fiindcă, începând cu 1 septembrie, beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculări. Dacă în urma recalculării pensia este mai mică de 1.281 lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat ca şi până acum. Şi cei care au avut un avantaj la pensii şi primeau mai mulţi bani decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alţi pensionari îl obţin acum şi a căror pensie creşte în urma recalculării. Ei bine, domniile lor nu pierd acest acest avantaj pentru că îşi păstrează pensia mai favorabilă. Deci, chiar dacă nu le creşte pensia acum, aceşti pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie", a explicat Simona Bucura-Oprescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si