La ce distanță se află România de Zaporojie, Ucraina. Ar trebui să ne îngrijoreze bombardamentele Rusiei asupra centralei nucleare?
Distanță România Zaporojie. Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa. Aceasta este situată în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al Niprului. Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de armata rusă de la începutul războiului din Ucraina.
Distanță România Zaporojie. Trupele rusești au păstrat angajații ucraineni ai centralei de la Zaporojie, iar pe unii dintre aceștia i-a ținut captivi pentru o perioadă. De atunci, Agenția Internațională pentru Energie Atomică este îngrijorată în ceea ce privește situația centralei.
La ce distanță se află România de Zaporojie, Ucraina
Centrala Nucleară de la Zaporojie se află în mâinile trupelor rusești de la începutul lunii martie. Aceasta a fost bombardată constant de armata lui Vladimir Putin. Pe 4 martie 2022, rușii au lovit cu o rachetă unul dintre blocurile administrative, acțiune ce a stârnit îngrijorări în lumea întreagă.
Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat în Consiliul de Securitate al ONU că „situaţia este gravă” în privința Centralei Nucleare Zaporijje şi a cerut să intre în centrală, potrivit AFP.
Recent, o unitate de azot-oxigen şi o linie electrică de înaltă tensiune au fost avariate. În această situație și Rusia, dar și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugerea acestora.
De la București la Zaporijje sunt 1 038 de kilometri, mai exact 644 milă.
Cât de îngrijorați ar trebui sa fim de bombardamentele Rusiei asupra centralei nucleare?
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a atras atenția cu privire la „riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.
Trupele rusești au controlul atât asupra centralei nucleare, cât și asupra unor zone învecinate. Chiar dacă toate cele șase reactoare nu funcționează, centrala nucleară de la Zaporojie reprezintă un adevărat pericol din cauză că stochează deșeuri radioactive.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a mărturisit că „ orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș ” și a solicitat să li se permită inspectorilor internaționali să intre în centrală.
„ Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Şi orice bombardament al acestei unităţi este o crimă nesăbuită, un act de teroare. Rusia ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru însuşi faptul că a creat o ameninţare la adresa centralei nucleare. Şi acesta nu este doar un alt argument în favoarea recunoaşterii Rusiei ca stat sponsor al terorismului ”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„ Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare. Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă. Drept urmare, este necesar chiar acum un răspuns principial al comunităţii internaţionale după aceste atacuri ale Rusiei asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa”,
Presa din Rusia susține că un accident nuclear la centrala din sudul Ucrainei ar fi un „dezastru colosal”, unde România se va număra printre țările afectate. Potrivit documentului, citat de Kommersant.ru, în cazul unui accident grav la Centrala nucleară de la Zaporojie, zona de deteriorare a radiațiilor va fi de 5,5 mii km.
Autoritățile de la Kiev au spus că trupele rusești ar fi cablat cu un dispozitiv explozibil unitățile energetice ale centralei nucleare.
Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Rusia se folosește zona din jurul centralei nucleare pentru a lansa atacuri, având astfel de „statutul protejat” al centralei nucleare pentru a reduce riscul în cazul unor atacuri peste noapte din partea Ucrainei, anunță BBC.