Moș Nicolae 2023. Copiii sunt obișnuiți ca în seara de 5 spre 6 decembrie să-și lustruiască ghetuțele și să le pună într-un colț pentru ca Moș Nicolae să le umple cu cadouri.

La ce oră vine Moș Nicolae? Cine a fost Sfântul Nicolae?

Sfântul Ierarh Nicolae a fost arhiepiscopul Mirei Lichiei și s-a născut în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. Provenea dintr-o familie de creștini devotați și înstăriți din localitatea Patara din Asia Mică.

Citește și: Ce sărbătoare este pe 5 decembrie 2023 în calendarul ortodox?

El a fost crescut în spiritul pildei „să împarți averea săracilor”, motiv pentru care și-a donat întreaga bogăție săracilor.

sf nicolae

Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie

[Sursa foto: digi24]

Sfântul Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei, la primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325.

De asemenea, Sinodul a condamnat erezia lui Arie, potrivit căreia Iisus Hristos nu este fiul Lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Moș Nicolae 2023. Tradiții pentru această mare sărbătoare

Se spune că cei mai neascultători copii vor primi în seara de Moș Nicolae cu nuielușă în ghetuțe. Copiii care au fost cuminți vor primi dulciuri și jucării.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Potrivit tradiției românești, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, fiind o aluzie la zăpada care apare în decembrie. Se spune că acest sfânt păzește soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură.

ghetute

Ghetuțele pline cu dulciuri după venirea lui Moș Nicolae

[Sursa foto: libertatea.ro]

Citește și: VIDEO- România își vrea tezaurul înapoi: „Dacă noi am recupera acel tezaur cred că am deveni una dintre primele puteri europene”

Moș Nicolae mai este cunoscut în vechea tradiție ca fiind iscoada diavolului sau stăpânitorul apelor. Se mai crede că acest sfânt apără soldații în război, motiv pentru care ei se roagă mereu la el în lupte, ajută văduvele și femeile sărace care vor să se mărite.

Legenda spune că Sfântul Nicolae a salvat 3 bărbați de la moarte, condamnați pe nedrept.

În timp ce aceștia se aflau în închisoare, se rugau la Sfântul Nicolae, care i-a izbăvit de la moarte.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Copiii din țările creștine au fost învățați ca, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae să vină și să le aducă dulciuri și jucării în ghetuțe. Cei neascultători primesc și o nuielușă pe lângă.

În unele zone, copiii îi lasă moșului apă și morcovi pentru calul său.

În colindele românești se vorbește despre florile dalbe și florile de măr, deoarece bătrânii știau că nuielușa Sfântului Nicolae este luată dintr-un măr. Se spune că dacă aceasta era pusă în apă și va înflori până la Crăciun, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguța cu flori albe.

Cum la Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit pentru a ști cum este anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, iar dacă vor înflori până la Nașterea Domnului, greșelile vor fi iertate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si