Forțele armate ale Rusiei au provocat până acum pagube în valoare de cel puțin 100 de miliarde de dolari în Ucraina, a afirmat Oleg Ustenko, consilierul economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. 

Estimările preliminare pe care le-am efectuat(...) arată că valoarea activelor pe care le-am pierdut deja, care au fost distruse [de Rusia], se ridică la circa 100 de miliarde de dolari americani ”,

a declarat el în cadrul unei conversaţii online cu Peterson Institute for International Economics (PIIE), un centru american de cercetare.

Sistemul financiar ucrainean a ieşit mai degrabă bine „ţinând cont de circumstanţele actuale”

Oleg Ustenko a estimat totuşi că sistemul financiar ucrainean a ieşit mai degrabă bine „ţinând cont de circumstanţele actuale”, făcând referire la „o rată de schimb mai mult sau mai puţin stabilă”.

Citeste si: Rușii au anunțat că dețin probe care demonstrează că americanii au fabricat arme biologice în Ucraina: „Răspândire mascată a unor patogeni ucigaşi”

Circa 50% dintre întreprinderile noastre nu mai funcţionează şi cele care încă funcţionează nu sunt la 100% din capacităţi ”, a mai spus Ustenko, citat de Agerpres. Consilierul lui Volodimir Zelenski a mai subliniat că Ucraina trăieşte „un adevărat dezastru” care este mult „mai grav decât oricare dintre noi ne-am fi putut imagina”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

De asemenea, el a evocat importanta muncă de reconstrucţie care va urma, în condiţiile în care drumuri, poduri și spitale au fost distruse. 

Cum ar putea fi reconstruită Ucraina

Comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru Ucraina. Fondul Monetar Internaţional a aprobat miercuri un ajutor de urgență de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi s-a angajat să ajute efortul de reconstrucţie când războiul se va termina.

Citeste si: Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko se întâlnesc, vineri, la Moscova

Întrebat cum ar putea fi finanțate eforturile de reconstrucție, Ustenko a spus că cel puțin o parte din fonduri ar putea fi obținute din activele rusești care au fost înghețate în Occident după implementarea sancțiunilor economice.

Activele bogaților oligarhi ai Rusiei care au fost vizați de sancțiuni ar putea și ele să fie transferate într-un viitor fond de reconstrucție, a adăugat consilierul.

Guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Kirilo Șevcenko, a făcut și el o afirmație asemănătoare, spunând că Rusia ar trebui să plătească pentru a repara distrugerile provocate în Ucraina în timpul invaziei, informează BBC.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si