Potrivit legislatiei muncii si legilor in vigoare, in perioadele cu temperaturi extreme angajatorii sunt obligati sa ia toate masurile prevazute de Legea nr. 319/2006 privind sanatatea si securitatea muncii. Masurile se aplica atat in cazul temperaturilor caniculare, cat si in situatia de frig extrem, respectiv ger puternic.

Temperaturile extreme se refera la temperaturile exterioare ale aerului, care:

1.

depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (cand indicele temperatura-umiditate depaseste pragul valoric de 80);

2. scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel (cand indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32).

Citeste si: Nu va fi ger deloc de Boboteaza! Temperaturi anormale pentru aceasta perioada, de pana la 16 grade

La ce temperaturi se intrerupe lucrul in caz de ger naprasnic- Precizari importante!

 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Masurile de reducere a timpului de lucru se vor stabili daca temperaturile extreme, sub -20°C sau cand indicele de racire scade sub -32 de grade, se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutive!

Temperaturile extreme nu pot fi deduse/demonstrate de angajator, salariati, Inspectoratul de munca, medicul de medicina a muncii, ci sunt acele temperaturi certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si transmise de centrele regionale ale acestuia.

La ce temperaturi se intrerupe lucrul. Ce facem in caz de temperaturi extrem de reduse

Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitetele de securitate si sanatate in munca masurile vor fi stabilite de acestea.

 

In perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:

 1. distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
 2. acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
 3. asigurarea echipamentului individual de protectie.
 

 

La ce temperaturi se intrerupe lucrul in caz de ger narasnic. Ce masuri trebuie luate cand temperaturile coboara sub -20 de grade Celsius

Angajatorii care nu pot asigura conditiile de lucru in caz de temperaturi extreme sunt obligati de lege sa ia urmatoarele masuri:

1. reducerea duratei zilei de lucru;

2. acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

3. evitarea efectuarii muncii in spatii deschise, in aer liber, cand temperaturile au coborat foarte mult.

4. intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

5. timpul nelucrat se recupereza in urmatoarele 6 luni, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior.   

6. fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
 

La ce temperaturi se intrerupe lucrul. Interpretari corecte!

Masurile de reducere a timpului de lucru se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv (aspect prin care se intelege, conform art. 9 din Norme, atingerea sau depasirea in fiecare dintre cele doua zile a valorilor temperaturii, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire).

In caz de temperaturi extreme nu este obligatorie reducerea timpului de munca; aceasta masura se va lua numai daca nu pot fi indeplinite celelalte masuri.
Masurile de reducere a timpului de lucru in cazul temperaturilor extreme se adopta si in situatia in care angajatorul constata ca, prin conditiile pe care le asigura:

  • nu poate mentine un randament corespunzator in munca
  • aceste masuri sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariatilor.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si