Printre acesti romani, s-a numarat si Magda Vasiliu, o femeie din Constanta. Avea 16 ani cand a fost arestat de rusi si dusa in lagarele din Siberia.

Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, Marta si-a dezvaluit povestea.

"Am ajuns la Polul Nord!", si-a spus ea cand a pus piciorul in Siberia. Au stat in carantina doua saptamani si apoi femeile din lagar au fost trimise la munca sub cerul liber.

"Am indurat temperaturi de minus 40 de grade Celsius si uneori am infruntat geruri de minus 50 de grade Celsius. Te sufocai de ger!", spune ea.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Ziua de munca incepea la ora 6.00 si se termina pe inserat. La pranz, primeau o farfurie cu arpacas fiert. Niciodata mancarea nu era suficienta. "Stomacul ni se lipise de sira spinarii. Cine nu isi facea norma nu primea portia de mancare. Munceam ca sa nu murim de foame. Daca stateai jos, incremeneai de frig", spune ea.

Zilnic, pe poarta lagarului ieseau carute pline de cadavre dezbracate. "Ma gandeam: «si eu voi fi acolo», apoi ma incurajam si imi spuneam ca acei oameni au murit pentru ca erau mai batrani, iar eu sunt tanara si nu o sa mor. 90% din cei de acolo au murit.

Dar lagarul nu ramanea niciodata gol. Se umplea cu altii. Se spune ca Raiul si Iadul sunt in cer, dar nu este asa. Acolo am aflat ca Iadul este pe pamant. Acolo am devenit atee. Mi-am spus ca Dumnezeu nu poate sa existe!", marturiseste ea. Dar conditiile indurate acolo aveau sa se razbune: Marta Vasiliu nu a putut avea copii. "Cum as fi putut fi mama cand, la menstruatie, ne spalam cu urina?", suspina batrana.

Citeste mai mult aici


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si