Zilele Bucureștiului 2023. București, Capitala României, împlinește 564 de ani. 

Zilele Bucureștiului se desfășoară între 20- 24 septembrie 2023. În aceste zile, bucureștenii, dar și turiștii sunt invitați să participe la activitățile culturale, spectacolele și expozițiile de artă organizate cu ajutorul Primăriei Capitalei.

Citește și: Când se sărbătoresc Zilele Bucureștiului 2023?

Orașul București a împlinit 564 de ani

Cu ocazia împlinirii a 564 de ani a orașului București, va avea loc proiectul „Zilele Bucureștiului 2023” care se va desfășura în perioada 20- 24 septembrie 2023. În această perioadă, sunt organizate mai multe evenimente culturale cu acces gratuit. Evenimentele se vor desfășura la Hanul Gabroveni, în cadrul Piața Festivalului Internațional George Enescu și în cadrul Străzi deschise- București, Promenadă urbană.

La multi ani, Bucuresti! Capitala Romaniei a implinit 564 de ani

La multi ani, Bucuresti! Capitala Romaniei a implinit 564 de ani

[Sursa foto: Unsplash Alexandru Stavrică]

Așadar, bucureștenii pot participa la expoziții și diverse acte artistice.

Miercuri, pe 20 septembrie se sărbătorește Ziua Bucureștiului la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” al BMB din strada Tache Ionescu, nr. 4, începând cu ora 16:00 și la Mediateca BMB, din Șoseaua Mihai Bravo nr. 4, începând cu ora 12:00.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

La Sediul Central va fi găzduită o expoziție de artă fotografică „București- Case Vechi- Elemente de arhitectură”. Apoi, de la ora 17:30, la Sala Auditorium va fi găzduit un spectacol de muzică și poezie.

La Mediateca BMB se găzduiește vernisajul expoziției de fotografie „Bucureștiul de altădată”. Începând cu ora 13:00 va avea loc atelierul de lectură din creații literare despre București.

Vineri, pe 22 septembrie, Muzeul Municipiului București organizează expoziția „Donația Ioana și Alexandru Beldiman: Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și Fondul Familiei Beldiman”, de la ora 18:00, la Palatul Suțu

din Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2.

Sâmbătă, pe 23 septembrie, Primăria Capitalei organizează prin CREART concursul iMapp Bucharest- Winners League, aceasta fiind cea de-a 8-a ediție a concursului internațional de 3D și va avea loc în Piața Constituției.

Programul iMap:

  • Ora 11:00- DJ CS84 va aduce publicului ritmuri electronice pe scena din Piața Constituției;
  • Ora 17:00- KOV va ocupa scena cu muzică și dans;
  • Ora 19:00- DJ Ravin, creator de compilații Buddha Bar, va completa atmosfera cu muzică electrizantă;

În cadrul iMapp Bucharest- Winners League vor concura 5 echipe, câștigătoare ale festivalurilor de video mapping din Franța, Germania, Grecia, Ungaria și Japonia. Vor proiecta lucrările pe fațada Palatului Parlamentului.

Tot sâmbătă va avea loc concertul „Poveste din Bucureștiul de odinioară”, de la ora 20:00, pe scena Pieței Festivalului Enescu. De asemenea, „Străzi deschise- București, Promenadă urbană”, le propune bucureștenilor și turiștilor a doua ediție „Noaptea Dansului”, organizată de Creator Media Team. În cadrul evenimentului vor fi peste 200 de dansatori de la peste 15 școli de dans, care au pregătit trei ore de flash-mob-uri, community dance, dar și momente de interacțiune cu trecătorii.

Citește și: Cât de pregătit este Bucureștiul pentru anotimpurile reci. La ce să ne așteptăm la iarnă?

Cum a luat naștere orașul București

Există mai multe versiuni ale „facerii” Bucureștiului.

Potrivit Legendei Bucureștiului, orașul ar fi fost fondat de un oier pe nume Bucur. O altă variantă spune că Bucureștiul a fost întemeiat de Mircea cel Bătrân la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

La multi ani, Bucuresti! Capitala Romaniei a implinit 564 de ani

La multi ani, Bucuresti! Capitala Romaniei a implinit 564 de ani

[Sursa foto: Unsplash Liviu Emanuel]

Potrivit specialiștilor, există mai multe versiuni ale procesului de „facere” a Bucureștiului”. Până în anul 1800 î. Hr. au apărut mai multe dovezi ale unor comunități în zonele Dudești, Lacul Tei și Bucureștii Noi din zilele noastre. De asemenea, săpăturile arheologice ne arată trecerea zonei printr-un proces de dezvoltare din epoca bronzului și până în anul 100 î. Hr. În acest timp, zonele Radu Vodă, Herăstrău, Lacul Tei, Pantelimon, Dealul Mihai Vodă, Popești-Leordeni și Popești-Novaci sunt populate de geto-daci. Primele locuințe după retragerea aureliană din 273 d. Hr. sunt atestate în secolele III-XIII și până în Evul Mediu.

Prima atestare documentară a Bucureștiului a fost la 20 septembrie 1459, potrivit Wikipedia, într-un act emis de Vlad Țepeș, domnul Țării Românești. În primii ani, orașul apărea ca „Cetatea Dâmboviței”. La data de 15 octombrie 1465, Radu cel Frumos a ales Bucureștiul ca reședință Românească.

În anul 1659, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica, București devine capitala Țării Românești, iar în 1859 Bucureștiul devine capitala României.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si