La mulți ani, România! 1 Decembrie 2023: Ziua Naţională a României. Care este, de fapt, semnificaţia culorilor drapelului românesc
1 Decembrie 2023: Ziua Naţională a României. Ceea ce mulți nu știu, este că drapelul țării noastre are o semnificație mai mult decât istorică. Iată care este, de fapt, semnificația culorilor românesc!
Drapelul românesc a fost adoptat în mod oficial la data de 27 decembrie 1989, după căderea regimului comunist în urma Revoluției Române din același an.
Cu toate acestea, încă din secolul al XIX-lea, Tricolorul a fost folosit ca simbol al luptei pentru independență și unitate națională.
Momentul crucial pentru Tricolor a fost Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a ales aceste culori pentru a simboliza unitatea și suveranitatea națională.
Ce semnificație au culorile de pe drapelul României?
Drapelul național al României poartă o semnificație profundă, iar simbolurile și istoria sa reflectă valorile și tradițiile naționale. Format din trei dungi orizontale: albastru, galben și roșu, albastrul simbolizează cerul și marea, reprezentând libertatea.
De-a lungul istoriei, albastrul a fost asociat cu lupta pentru independență și cu ideile de libertate, conform descopera.ro.
Galbenul reprezintă câmpia și bogăția naturală a țării, fiind adesea legat de fertilitatea pământului românesc și resursele sale naturale.
Roșul simbolizează sângele vărsat pentru apărarea țării și este privit adesea ca un simbol al curajului și sacrificiului poporului român în diferite momente cruciale din istorie.
Conform sursei citate, drapelul tricolor al României a fost oficial adoptat la 27 decembrie 1989, după căderea regimului comunist. Tricolorul are cele trei dungi egale ca dimensiuni și se află în ordinea menționată mai sus: albastru în partea de sus, galben în mijloc și roșu în partea de jos.