La nici o saptamana de cand serviciul Uber este disponibil si la Cluj, patru soferi care folosesc aplicatia au fost deja amendati cu cate 25.000 de lei. Emil Boc intervine in scandal
Patru soferi Uber au fost amendati de politistii clujeni cu cate 25.000 de lei pentru ca faceau taxi fara autorizatie.
"Au fost aplicate patru sanctiuni contraventionale de 25.000 de lei pentru efectuarea de transport public de persoane in regim de taxi fara autorizatie. Politistii au aplicat si o masura complementara: retinerea certificatelor de inmatriculare si placutelor“, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Cluj, Carmen Jucan, adaugand ca politistii au intervenit in urma mai multor sesizari, potrivit adevarul.ro.
Serviciul Uber este activ la Cluj de saptamana trecuta.
Soferii de taxi sunt insa nemultumiti. Vicepreşedintele sindicatului taximetriştilor din Cluj, Ioan Pugnam sustine ca Uber este un serviciu ilegal, conform legii 129/2015 care completează legea 38/2003. Ei spun ca fac «ride sharing». Noi nu am împărţit maşina cu nimeni. Am făcut comanda exact ca la un dispecerat taxi si a venit maşina“.
La scurt timp a venit si reactia celor de la Uber, care condamna ferm astfel de actiuni de intimidare ale partenerilor Uber: „Uber este un serviciu inovator, inca nereglementat- functionam in Romania si alte 20 de stare europene.
Exista un demers de reglementare la nivelul UE, in linie cu recomandarile Comisiei Europene. Uber nu este un serviciu de taxi- Uber este o aplicatie pe mobil care pune in legatura pasageri cu soferi parteneri, persoane care iti impart masina personala ocazional pentru a-si acoperi costurile masinii sau pentru a face un venit in plus. Uber reprezinta inca o optiune la modalitatile de transport urbane existente. Exista insa actori privati care ar dori ca lucrurile sa ramana neschimbate si care decurg la masuri care pun in pericol siguranta fizica a pasagerilor si ale soferilor parteneri”.
Si primarul Clujului, Emil Boc, a intervenit in scandal, precizand ca Uber nu are nevoie de autorizatie de la primarie pentru functionare, pentru ca nu este un serviciu reglementat legal si ca actiunile politiei nu au legatura cu administratia locala.
”Eu am spus foarte clar ca nu am autorizat şi nu autorizez functionarea acestui serviciu Uber la Cluj. Dupa aceea m-am uitat în lege şi am vazut ca nu au nevoie de nicio aprobare. Nu e nevoie pentru a functiona de nicio autorizatie de la Primarie. Singura noastra relatie este cu serviciul de taximetrie al Clujului, pe care îl asiguram prin standul de taxi, prin autorizari şi prin respectarea celorlalte prevederi legale.
Doar Politia Nationala poate opri în trafic pe cineva pentru a vedea daca are sistemul Uber sau aplicatia. Au fost transmise sesizari şi catre Politia municipiului. În weekend, Politia a aplicat 4 amenzi de câte 25.000 de lei şi în consecinta şi-au facut datoria", a explicat Emil Boc.