Doi barbati si o femeie au fost surprinsi de avalansa, vineri, in Muntii Calimani, in zona Gura Haitii. Acestia au vrut sa arboreze tricolorul pe Varful Pietrosu. Unul dintre cei trei salvamontisti a fost mai norocos si a scapat cu viata. Lucian a reusit sa sune la salvamont care a alertat serviciul 112. In cautarea lor au plecat zeci de oameni, salvamontisti, jandarmi montani si echipaje de medici. Lucian a avut un ceas performant care indica pozitia cu exactitate si asa a reusit sa le transmita colegilor coordonatele si sa fie gasit la timp.

Dupa ore in sir de cautari, echipajele de salvatori au reusit sa o gaseasca pe Nathy Josse. Femeia a fost declarata moarta, dupa o ora de manevre de resuscitare.

Liviu Pandelea, al treilea salvamontist, n-a mai fost gasit, iar echipajele au intrerupt cautarile din cauza ninsorii abundente si a riscului de o noua avalansa.

Sucevenii au fost la sediul salvamontistilor, situat in Vatra Dornei, si au aprins lumanari. Acolo, chiar la intrare, oamenii au facut un mic altar cu lumanari, poze si icoane.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Oamenii care locuiesc in zona in care s-a produs avalansa insa sustin ca cei trei salvamonti nu ar fi respectat traseul, ci au mers pe alt drum.

“Multumim tuturor pentru mesajele de sprijin si de solidaritate fata de familiile indoliate si dorim sa venim cu urmatoarele precizari:

Din cauza conditilor meteorologice s-au interupt temporar actiunile de cautare a celei de a treia victime – Sorin Liviu Pandelea.
In urmatoarele zile se vor face verificari in teren strict doar din partea Salvamont Vatra Dornei si Salvamont Suceava ce vor consta in verificarea conditiilor de acces in siguranta spre zonele de cautare, (Gura Haitii si Dornisoara) si monitorizarea stratului de zapada din zona de creasta.
In ultimele 48 de ore zapada proaspata cazuta la statia meteorologica Retitis este de 25 de cm. Tinand cont de faptul ca in zona statiei meteo este permanent transport de zapada (vant), stratul nou depus pe versantul nordic al Pietrosului Calimani (zona superioara din Poiana Izvoarelor) depaseste 30 – 40 de cm.
In conditiile actuale, conditiile de producere a unei noi avalanse pe firul estic al vaii este iminent. Pe aceasta vale stratul de zapada actual este estimat la 1.5 m.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Conform prognozei meteorologice, va urma o imbunatatire a vremii incepand cu data de 6 decembrie.
Conform procedurilor in vigoare, vom stabili in perioada urmatoare modul si calendarul de desfasurare a operatiunilor.
Sunt pregatite pentru interventia de cautare echipaje profesioniste SALVAMONT din 6 judete.
RUGAM INSISTENT PERSOANELE VOLUNTARE CARE DORESC PE CONT PROPRIU SA EXECUTE ACTIUNI DE CAUTARE A VICTIMEI IN TEREN SA NU INTERVINA IN NICI UN FEL. EXPUNEREA ESTE GRATUITA SI FATALA.
Va multumim pentru intelegere!

SALVAMONT VATRA DORNEI
Ariciuc Petru”,
se arata intr-un comunicat trimis de cei de la salvamont.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si