In curtea spitalului Universitar sunetul brichetelor care se aprind se aude la tot pasul. In mod normal, tigarile nu au ce sa caute dincolo de poarta unei unitati medicale. Dar regula nu e respectata de nimeni.
Pacienti sau angajati, cu totii fumeaza linistiti la doi pasi de intrarea in camera de garda. Sub privirile nepasatoare ale paznicului.
Daca pana si in curtile spitalelor se ridica fum dens de tigara, sa ne mai miram ca in cluburi se aprind tigari pe banda rulanta? Acum doar cateva luni Stirile Kanal D v-au
Si nici soferii de taximetre nu par foarte sinchisiti de posibilele amenzi. Fumeaza tacticosi desi legea interzice complet gestul.
Medicii pneumologi sunt siguri ca legea fumatului a fost una dintre cele mai bune decizii ale anului trecut.
Dr. Florin Mihaltan, fost pres. Soc. Rom. De pneumologie:" Au scazut internarile in afectiuni acute respiratorii si cardiace si afectiuni ale copiilor cu procente de 5 pana la 11%."
Pana si economic vorbind lucrurile stau pe roze.
"Daca este sa ne luam dupa cifrele de la ANAF, atunci legea fumatului a fost mana cereasca pentru baruri si restaurante. Prima categorie a crescut cu aproape 10 la suta cifra de afaceri pe primele 6 luni, comparativ cu 2015.
Perioada analizata include, insa, luni de primavara si vara, cand clientii aleg terasele. O statistica si pentru sezonul de iarna nu a fost inca facuta publica, dar specialistii sunt optimisti.
Dr. Florin Mihaltan, fost pres. Soc. Rom. De pneumologie: "Din statistici: 67% din fumatori accepta aceasta lege si o sustin, pentru ca au realizat efectele fumatului pasiv, efectele fumatului tertiar."
"Poti sa mergi la un restaurant si sa mananci linistit, fara sa simti fumul de tigara, indiferent daca esti fumator sau nu. Dar in cluburi? Ca acolo tentatia e mai mare? Si acolo spun ca e mai bine."
Urmatorul pas ar putea fi cel al pachetelor de tigari generice, adica cele fara numele companiilor producatoare, o masura adoptata deja in Australia.