Close sidebar
Close sidebar

Lacul Albastru din Romania, unic in Europa. Povestea apei colorate care a uimit intreaga lume

La trei kilometri de Baia Sprie, in judetul Maramures, se afla Lacul Albastru, unic in Euopa, datorita proprietatii de a-si schimba culoarea in functie de anotimp, pozitia soarelui sau temperatura apei. Primavara lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara are culoarea verde inchis, uneori cu reflexe de smarald, iar toamna devine verde inchis si uneori maro.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Pana acum, nimeni nu a a oferit o explicatie stiintifica cu privire la aceste schimbari de culoare.
Lacul s-a format intre anii 1919-1920, dupa prabusirea unei galerii miniere de exploatere de pe filonul Domnişoara, iar compuşii sulfuroşi s-au dizolvat în apă.
Apa lacului are o concentraţie destul de puternică de sulf, de 7,8 grame la litru, iar ph-ul apei este de 4. Cu toate că în lac nu trăieşte nicio vietate din cauza compoziţiei de sulf şi cupru, apa nu este periculoasă pentru cei care înoată în el.
Lacul are o adancime de 4 metri, iar distanta dintre cele doua maluri este de 50 de metri, scrie ziarul Financiarul.
Lacul Albastru a fost declarat rezervaţie naturală începând din anul 1977 si se află în grija Administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului, scrie greatnews.ro.

Lacul s-a format intre anii 1919-1920, dupa prabusirea unei galerii miniere de exploatere de pe filonul Domnisoara, iar compusii sulfurosi s-au dizolvat in apa.
Apa lacului are o concentratie destul de puternica de sulf, de 7,8 grame la litru, iar ph-ul apei este de 4.

Cu toate ca in lac nu traieste nicio vietate din cauza compozitiei de sulf si cupru, apa nu este periculoasa pentru cei care inoata in el.


Lacul are o adancime de 4 metri, iar distanta dintre cele doua maluri este de 50 de metri.
Lacul Albastru a fost declarat rezervatie naturala incepând din anul 1977 si se afla in grija Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului,

 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Toata lumea il cunoaste drept Lacul Albastru (monument al naturii), arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a III-a. Este o rezervatie naturala de tip hidro-geologic, situata pe teritoriul administrativ al orasului Baia Sprie (judetul MAramures).

Lacul se afla la o altitudine de 500 m la poalele Muntilor Gutai, in apropierea DN18 care leaga municipiul Baia Mare de orasul Sighetu Marmatiei.

Lacul Albastru din Maramures, care a devenit faimos peste tot in lume, este situat pe dealul Minei, la trei kilometri de oras, unde, potrivit informatiilor furnizate de catre Primaria Baia Sprie, in anul 1920, prin prabusirea unei vechi galerii de mina, s-a format un frumos lac artificial. Reziduurile metalice cu abundenta de ioni de cupru si sulfat de fier fac ca apa acestui lac sa capete, cu timpul, o culoare verzuie. In anumite conditii meteo si de luminozitate, aceeasi apa devine albastra de aici si denumirea de Lacul Albastru.

Zona a fost declarata arie protejata, prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, si ocupa o suprafata de 0,50 hectare. Lacul Albastru inseamna de fapt o intindere de apa de forma eliptica, cu o adancime a apei de pana la 4 metri. Sunt multe legende despre acest lac. Localnicii sustin ca, de fapt, adancimea lacului este mult mai mare si ar avea legatura cu Marea Neagra. In plus, in zona ar fi foarte multe galerii, existand ideea ca orasul Baia Sprie s-ar putea scufunda din cauza acestora.

"Nu stiu daca este cel mai vizitat obiectiv touristic din Baia Sprie, insa stiu ca anul trecut a avut parte de foarte multa promovare care a atras oameni din toata lumea. Noi vrem sa ii facem o si mai mare promovare, dar nu am prea putut pana acum. Accesul la lac este destul de dificil, insa vom incerca anul acesta sa imbunatatim caile de acces spre acest lac, nu pana la lac. Din cate stiu eu, concentratia de fier si cupru este in scadere, insa cumva se regleaza singura”, a declarat, pentru Adevarul, primarul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Sursa: Adevarul

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI