Claudiu Davițoiu avea până de curând 1200 de vaci în ferma sa din comuna Petrăchioaia, județul Ilfov. Dar cheltuielile prea mari și seceta, care l-au lăsat fără hrană pentru animale, l-au făcut să renunțe la o parte din bovine.

O parte din fermieri au dus vitele la abator

Claudiu Davițoiu, fermier: "Până la iarnă trebuie să procurăm furaje care să îmbunătățească porubmul, că nu are valoare nutrititvă.

Din ce în ce furajele astea sunt tot mai sucmpe. Probabil că nu le mai ținem pe toate. Deja la noi trebuie să reducem efectivul."

Tot mai multe ferme de bovine sunt în faliment, iar o parte dintre fermieri au dus vitele la abator. Asta înseamnă că anul acesta vom avea lapte mai puțin și mai scump.

Citeste si: ONU: Lipsă de produse de igienă în spitalele din întreaga lume. Pacienții sunt în pericol

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "Cum cheltuielile fermierilor au crescut si cu 150% și laptele s-a scumpit. De la 1 leu la 3 lei. Asta însemană produse mai scumpe pe rafturile magazinelor."

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Laptele prea scump i-ar putea face pe comercianți să îl înlocuiască cu substanțe chimice care imită gustul.

Citeste si: Carnea, ouăle și laptele se scumpesc din toamnă. Se anunță scumpiri pe bandă rulantă

Dorin Cojocaru, președinte APRIL: "În momentul în care cresc costurile și puterea lui( n.r. a clientului) de cumpărare este scăzută, încep să apară produse fake.

Fraudarea produselor alimentare, piața neagră se dezvoltă. Produse făcute mai mult chimic decât natural. La o telemea care e făcută din 7-8 litri de lapte dacă prețul e sub 35 de de lei e clar că acolo a fost substituire de produs."

Scumpirile la produse lactate ar putea ajunge la 50-60%

Până la finalul anului scumpirile la produse lactate ar putea ajunge chiar și la 50-60% este estimarea specialiștilor. Mai exact, dacă acum un kilogram de telemea de vacă costă aprox 30 de lei, până în decembrie ar putea fi 60 de lei.

Citeste si: VIDEO| Reguli noi pentru cei care primesc ajutor social. Ce condiții trebuie respectate

Pentru un kilogram de unt am putea plăti în loc de 70 de lei, aproape 150 de lei, iar kilogramul de smântână ar putea sări de 50 de lei. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ionuț Lupu, director Asociația de crescători de vaci Holstein: "Prețul laptelui nu a ajuns la maximum ca să spun așa.

Suntem foarte îngrijorați pentru că ne aștepăm ca din octombrie-noiembrie lucrurile să devină tot mai grele mai ales la supermarket la raft, unde ne vom întâlni cu o situație, cu o reducere fantastică a consumului."

Citeste si: Statul oferă bani pentru încălzire. Află unde trebuie depusă cererea pentru ajutor

Deja țara noastră are un deficit de 70.000 de tone de lapte materie primă pe an, față de numai 200 de mii anul trecut. Astfel pe rafturi ar putea ajunge mai multe produse din import.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si