Lăsata Secului 2023.  Lăsata Secului este ziua de dinaintea postului în care mai pot fi consumate alimente de dulce.

Atunci când se lasă sec, credincioșii intră oficial în perioada de post. Acest lucru semnifică faptul că nu mai au voie să consume alimente de „dulce”. Este vorba despre toate acele produse de origine animală cum ar fi carne, lapte, ouă, brânză sau unt.

După lăsata secului, credincioșii trebuie să respecte rigorile postului și doar în zilele în care se fac dezlegări mai pot consuma pește, ulei sau vin.

Când se merge la nași înainte de Postul Paștelui?

Un obicei străvechi este acela de a merge cu plocon la nași. În prezent, această tradiție încă se respectă. Pe data de 26 februarie 2023, finii pot merge la nași. Aceasta mai este denumită Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, zi în care se lasă sec de brânză.

Citește și: Paștele 2023: pe ce dată începe Postul Mare?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ploconul pentru nași reprezintă momentul în care duceem diferite preparate. Unele pot fi servite la masa de dinaintea Postului Mare. Finii trebuie să le ceară iertare nașilor dacă le-au greșit cu ceva, iar apoi, toți patru trebuie să se așeze la masă.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului 2023

De Lăsata Secului 2023, femeile nu au voie să facă treburi în gospodărie, astfel că nu se spală rufe, nu se face curat, nu se calcă și nici nu se coase. Singurul lucru care le este permis femeilor este să spele foarte bine toate vasele în care au fost pregătite bucate de „dulce”. Se face acest lucru pentru a putea fi gătite în ele preparate de post în următoarea perioadă.

Postul Paștelui 2023 începe pe data de 27 februarie și se încheie pe 16 aprilie 2023, ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

toate resturile trebuie strânse și aruncate a doua zi spre răsărit. Persoana care face acest lucru trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Acest obicei se păstrează în special în zonele rurale.

Citește și: Pe ce dată este Sfântul Anton în 2023?

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si