Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Tradiții și obiceiuri
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Postul Crăciunului începe la jumătatea lunii noiembrie 2022, pe data de 15 noiembrie.
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, ține 40 de zile, începând cu data de 14 noiembrie și până la 24 decembrie , inclusiv.
O tradiție ce se aplică în mai multe zone din țară etse ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.
Tot în ziua de Lăsata Secului, oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.
În tradiție se spune că făcând acest obicei, vrăbiile nu vor strica ogoarele. De Lăsata Secului, gospodarii mănâncă sarmale, carne prăjită, beau țuică și vin nou.
De Lăsata Secului, finii vin la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa. Se serveșc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.
Tort de nucă Ingrediente
Ingrediente pentru blat
50 g nuca macinata;
50 ml apa carbogazoasa;
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
6-8 linguri faina;
100 g zahar;
un plic praf de copt;
Ingrediente pentru crema
110 ml frisca lichida vegetala
100 g ciocolata neagra de post
Ingrediente pentru crema
100 g nuca de cocos;
110 ml frisca lichida vegetala;
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
3 linguri zahar pudra;
Ingrediente pentru decor
100 g alune
100 g ciocolata de post
Mod de preparare
Se pun alunele pentru decor la cuptor pentru 10 minute și apoi se mărunțesc. Pentru blat, se amestecă toate ingredientele și apoi compoziția se toarnă într-o formă de tort. Se coace 25 de minute, în funcție de cuptor și se lasă apoi la răcit. Pentru crema 1, ciocolata bucăți se topește la bain-marie cu 50 ml frișcă.
Între timp, se bate restul de frișcă pentru a obține o spumă tare. Se adaugă frișca bătută în ciocolata topită și racită și se amestecă delicat. Se dă puțin la rece înainte de folosire. Pentru crema 2, se bate frișca și se încorporează nuca de cocos și zahărul. Blatul se taie în două și se recompune pe platou cu una dintre spumele de ciocolată la mijloc și cealaltă la exterior. Se presară cu alune măcinate pe margini și ciocolată.