Lasatul secului. De ce azi trebuie sa speli toate vasele cu lesie
Este forfota mare in gospodarii, caci astazi este lasatul secului de carne. Traditia spune ca toate vasele trebuie spalate cu lesie, pentru a se curata orice urma de carne. Chiar si mirosul trebuie indepartat, sa nu cumva sa poftim la bucatele considerate de dulce. In unele zone, se merge cu plocon la nasi.
Nici nu s-au ivit bine zorii, ca, in Maramures, gospodinele s-au si pus pe munca. Au luat oalele si farfuriile, au fiert lesia si s-au pus sa le curete, exact asa cum faceau si bunicii.
Un pumn de funingine, apa clocotita si lesia este gata sa curetze orice urma de carne de pe vasele in care se va gati, de acum, de Post.
Doar branza mai este permisa in saptamana care urmeaza.
Iulia- gospodina: Este o traditie din batrani de la parintii si bunicii nostri, le spalam cu lesie, intram in post, este saptaman de post, saptamana barnzei si pregatim vaele pentru manacea de post.
Iulia a invatat de la bunica si mama ei cum sa pregateasca vasele pentru Post.
-Le dam bine cu cenusa toata raimea de animal, toate rezidurile si incepem postul cum se cuvine
Spalatul vaselor cu lesie este traditie in satele maramuresene. Postul inseamna, insa, in primul rand, curatire sufleteasca.
In alte zone ale tarii, de lasatul secului de carne se obisnuieste sa se meraga la nashi cu plocon.