Nici nu s-au ivit bine zorii, ca, in Maramures, gospodinele s-au si pus pe munca. Au luat oalele si farfuriile, au fiert lesia si s-au pus sa le curete, exact asa cum faceau si bunicii.
Un pumn de funingine, apa clocotita si lesia este gata sa curetze orice urma de carne de pe vasele in care se va gati, de acum, de Post.
Doar branza mai este permisa in saptamana care urmeaza.
Iulia- gospodina: Este o traditie din batrani de la parintii si bunicii nostri, le spalam cu lesie, intram in post, este saptaman de post, saptamana barnzei si pregatim vaele pentru manacea de post.
Iulia a invatat de la bunica si mama ei cum sa pregateasca vasele pentru Post.
-Le dam bine cu cenusa toata raimea de animal, toate rezidurile si incepem postul cum se cuvine
In alte zone ale tarii, de lasatul secului de carne se obisnuieste sa se meraga la nashi cu plocon.