Lasatul Secului de Pasti. Traditii si obiceiuri inainte de Postul Mare
Gata cu mancarea de dulce, laptele ouale si mai ales carnea! Toate vor trece pe lista neagra pentru urnatorele 40 de zile, cat tine postul Pastelor. Si cum sa treci peste aceasta perioada mai usor, daca nu cu o petrecere de lasatul secului.
Nu exista an in care fetele si flacarii din comuna Tupilati sa nu se adune la sezatoarea dinaintea postului Pastelui. Imbracati in cotume nationale, tinerii duc mai departe traditiile locului si fiecare isi stie bine rolul.
Nu lipseste nici gospodina care se ocupa de framantatul si coacerea placintelor poale in brau, facute ori cu branza ori cu varza! Un adevarat deliciu!
In tot acest timp feciorii ajuta fetele din sat, iar cel mai mandru trebuie sa faca crupele proaspete intr-un dispozitiv special, pe care le vor folosi la umplerea borsului.Dupa asa truda, vinul curge in pahare si se incinge o hora pe cantece moldovenesti.
Prea multe motive nu le trebuie romanilor sa petreaca, mai ales acum, de lasatul secului. Potrivit traditiei din Maramures, cu mic cu mare, satenii se aduna inainte de a incepe cele 40 de zile de abstinenta de la bucate de dulce, la joc, sa petreaca atat cat sa le tina
de urat pe perioada postului.
Si in Moldova s-a lasat astazi sec. Gospodinele s-au intrecut in preparate, iar mesele au fost acoperite de bunatati.