Lăsatul Secului este în ziua Sfântului Apostol Filip, adică pe 14 noiembrie, după care se intră în Postul Naşterii Domnului, care începe la 15 noiembrie şi se termină la 25 decembrie. 

Citește și: Calendar ortodox 14 noiembrie 2023: Ce sărbătore este marți?

Sunt 40 de zile de înfrânare și cugetare la cele sfinte. Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului le oferă creştinilor posibilitatea curăţirii duhovniceşti.

Acest post amintește de ajunarea de patruzeci de zile a Prorocului Moise şi postul patriarhilor din Vechiul Testament.

Citește și: Când se merge la naşi de Lăsatul Secului? Tradiții și obiceiuri înainte de Postul Crăciunului 2023

După cum proorocii și profeții aşteptau venirea lui Mesia cu post şi rugăciune, aşa se cuvine să aştepte creştinii şi să întâmpine prin ajunare pe Cuvântul lui Dumnezeu născut din Fecioara Maria.

Lăsatul Secului 2023. Ce trebuie să faci în această zi de 14 noiembrie

Lăsatul Secului 2023. La începutul Postului Crăciunului, să reflectăm la ceea ce este postul ca stare şi îndeletnicire creştinească.

"Post înseamnă abţinere. Mai întâi abţinere de la anumite mâncăruri în vederea parcurgerii unui timp rezervat pentru post. De la masă nu trebuie să te scoli flămând, dar nici sătul.

În perioadele de post cel care nu posteşte cu adevărat poate să se lăcomească la anumite alimente sau mâncăruri care să-i pricinuiască vătămare corporală şi sufletească", spun preoții ortodocși.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Abţinere mai înseamnă a nu-ţi îngădui săvârşirea de fapte imorale, pronunţarea cuvintelor nepotrivite, anumite gesturi care întinează conştiinţa şi curăţia sufletească, care robesc inima, încarcă memoria cu imagini, fapte sau cuvinte nefolositoare, gesturi şi cuvinte care ne periclitează mântuirea, onoarea, cinstea de persoană şi de creştin-ortodox.

Postul Naşterii Domnului este unul mai uşor şi prevede mai multe dezlegări. Totuşi, intrarea în post se face prin înfrânare de la lucrurile pământeşti îngăduite, spre a dobândi mai deplin harul lui Hristos şi chiar pe El Însuşi, prin Sfânta Împărtăşanie. 

Ce înseamnă postul pentru creștini

Postul face parte din mijloacele de cultivare şi desăvârşire ale sufletului, fiind inseparabil de alte virtuţi şi acte creştineşti, ca de exemplu: rugăciunea, căinţa, smerenia, milostenia.  

Numai atunci este postul desăvârşit, când abţinerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute şi spor duhovnicesc, cu încordarea voinţei spre purificarea sufletului, spre alungarea gândurilor şi a dorinţelor păcătoase, spre înfrânarea de la răul moral, păcatul.

În această perioadă, creștinii trebuie să înțeleagă că postul nu înseamnă înfometare, ci un echilibru care să sature și pe cel sărman.

Începe Postul Naşterii Domnului 2023

Începe Postul Naşterii Domnului 2023

Cum să te pregătești pentru postul Crăciunului

Înainte de Postul Naşterii Domnului, suntem îndemnaţi să folosim bunurile materiale pentru a dobândi Împărăţia cerurilor, şi aceasta prin ajutorarea aproapelui, care poartă chipul lui Hristos. 

Credincioșii sunt îndemnați să facă acte de milostenie în această perioadă, ajutându-i pe cei sărmani.

Biserica a rânduit ca primele trei duminici din acest post să conţină evanghelii care se referă la milostenie, pentru că însăşi venirea lui Dumnezeu în lume pentru mântuirea lumii are ca temei iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

Cum se ține postul Crăciunului 2023

Miercuri, 15 noiembrie, începe Postul Naşterii Domnului. Acesta durează 40 de zile, până în ajunul praznicului, pe 24 decembrie, fiind de o asprime mijlocie, mai puţin riguros decât Postul Mare, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

După 21 noiembrie, sâmbăta şi duminica se poate mânca peşte (afară de perioada dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru), scrie Ziarul Lumina.

Dacă lunea, marţea sau joia cade serbarea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la peşte, iar miercurea şi vinerea, în acest caz, se dezleagă la untdelemn şi vin, dar se mănâncă numai o dată pe zi.

Dacă se întâmplă miercuri şi vineri un sfânt cu Priveghere, ori hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

Dezlegare la peşte se dă, de asemenea, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

Postul Crăciunului este un drum duhovnicesc pe care creș­tinul îl duce, asemenea magilor, spre a-L întâmpina pe Pruncul Hristos în ieslea din Betleem. Este o perioadă de adâncă medi­tație, iar starea lăntrică a omului este menținută atât prin post și fapte bune


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si