Lăsatul Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii este prăznuit în fiecare an pe data de 31 iulie. Acest post este unul foarte important, pregătind credincioșii pentru Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului.

Ce trebuie să faci în această zi?

Lăsatul Secului simbolizează ultima zi în care credincioșii pot mânca de dulce, înainte de începerea postului.

În această zi, conform tradiției, membrii familiei se adună la o masă festivă pentru a celebra această sărbătoare.

Citește și: Când începe postul Sf. Marii 2023: Tradiții și obiceiuri

Focul este un element purificator, în vremuri străvechi fiind aprins pe dealuri pentru a alunga spiritele rele. Această tradiție este încă păstrată în zona Covasnei.

Lăsatul Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii

Lăsatul Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii

[Sursa foto: iStock]

O altă tradiție ține de strângerea resturilor și oaselor de la masă, fiind aruncate următoarea zi spre răsărit.

Gospodinele din zona Munteniei fac plăcinte cu brânză dulce, plăcinte pe care le dau în dar soacrelor pentru a păstra o legătură armonioasă pe toată perioada postului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 25 iulie 2023: Ce sărbătoare este marți?

Un alt obicei spune ca gospodinele să întoarcă cu fața în jos vasele în care au gătit în această zi de Lăsatul Secului.

Când începe postul Sf. Marii 2023

Postul Sf. Marii începe pe data de 1 august, conform calendarului creștin-ortodox, într-o zi de marți.

 

Există și o serie de tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în acest post, fiind unul mai aspru, care se ține după rânduielile Postului Mare. Astfel, marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica credincioșii au dezlegare la untdelemn și vin. Mai exact, de pe data de 1 august și până în ajunul sărbătorii, credincioșii nu mai consumă produse lactate, ouă și carne.

Citește și: Calendar ortodox 24 iulie 2023: Ce sărbătoare este luni

Lăsatul secului pică pe data de 30 iulie, adică într-o zi de duminică.  

În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri și cununii, cum, de altfel, nici în celelalte posturi, creștinii nu trebuie să danseze sau să cânte. Tot în acest post sunt interzise relațiile intime, dar și consumul de alcool sau fumatul.  

Indicat ar fi să stăm departe de orice laudă și să nu cerem recompense în această perioadă.Postul are o durată de două săptămâni, cu o singură zi de dezlegare la pește, aceasta fiind pe data de 6 august (Schimbarea la față).  

Lăsatul Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii

Lăsatul Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Horoscop săptămânal 24- 30 iulie 2023: Ce suprize aduce ultima săptămâna din iulie pentru zodii?

Pe lângă restricțiile trupești, credincioșii au și o datorie morală, cea de a se apropia de Dumnezeu prin intermediul rugăciunii, iar oamenii trebuie să fie mai buni și mai înțelegători cu cei din jur.  

Paraclisul Maicii Domnului are putere vindecătoare, iar credincioșii sunt sfătuiți să se roage constant la Ea și să îi ceară ajutorul în momente de cumpănă.  

Tradiții care trebuie respectate în această zi

Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august, fiind trecută în Calendarul Ortodox cu cruce roșie. Această sărbătoare mai este numită și Sfânta Maria Mare, iar ziua de 8 septembrie este Sfânta Maria Mică. Tot pe data de 15 august se sărbătorește și Ziua Marinei, Maica Domnului fiind considerată cea care îi ocrotește pe marinari.  

Citește și: Schimbarea la Față 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an?

În această zi nu este bine să speli, să coși, să mergi la câmp sau să faci alte treburi în gospodărie, ci trebuie să mers la biserică cu pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă. Pe lângă colivă și colaci, în această zi este bine să împarți struguri și prune. Nu este bine să aprinzi focul cu două zile înainte de sărbătoare, iar cei care nu respectă acest lucru, riscă să se îmbolnăvească. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si