Potrivit unui comunicat transmis joi de Parchetul european, Laura Codruța Kovesi spune că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.

Citeste si: Percheziții de amploare în România ale Parchetului European condus de Kovesi

Codruța Kovesi este nemulțumită și pentru faptul că Parchetul european (EPPO) nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România.  

Care sunt acuzațiile aduse de Kovesi

Procurorul-șef european spune că la data de 29 iunie 2022, Camera Deputaților din România a adoptat o lege care vizează transpunerea Directivei privind protecția avertizorilor.

Pe baza analizei preliminare a legii, și în special a modificărilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acestuia de către plen, procurorul-șef european evaluează dacă unele dintre aceste prevederi ar fi contrare avertizărilor de integritate sau denunțătorilor.

Citeste si: Ucraina și Moldova în Uniunea Europeană? Ce impact ar avea aderarea celor două țări

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Modificarea legislativă adoptată în România reprezintă un pas înapoi în ceea ce privește nivelul actual de protecție, stabilit în legislația națională din 2004.

"Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări

ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului UE sau de protecția intereselor financiare ale UE", atrage atenția Laura Codruța Kovesi.

Cum explică Kovesi piedicile puse de România în combaterea corupției

”Avertizorii de integritate reprezintă o sursă esențială de informații pentru serviciile de investigație și de urmărire penală", se arată în mesajul transmis de EPPO.

Prin urmare, transpunerea corectă și implementarea efectivă a Directivei (UE)2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii (Directiva privind protecția avertizorilor de integritate) prezintă o relevanță operațională directă pentru Parchetul European.

Citeste si: Parchetul European, condus de Kovesi, prima mare anchetă în România. Cum au fost cheltuiți banii europeni în Delta Dunării

"Dacă nu reușiți să îi protejați pe avertizori, limitați detectarea. Dacă nu detectați, nu puteți investiga și urmări penal", mai scrie Kovesi în mesajul public.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

laura codruta kovesi

Codruța Kovesi este nemulțumită și pentru faptul că Parchetul european (EPPO) nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România.  

[Sursa foto: Facebook / Kovesi]

Șefa Parchetului european mai spune că EPPO nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România și că a existat o întârziere considerabilă în ceea ce privește acordarea biroului EPPO din România a unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară

în sprijinul operațiunilor sale.

Procurorul-șef european analizează dacă această situație persistentă, combinată cu cele mai recente evoluții, ar justifica un raport către Comisia Europeană în conformitate cu considerentul 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si