Potrivit unui comunicat transmis joi de Parchetul european, Laura Codruța Kovesi spune că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.

Citeste si: Percheziții de amploare în România ale Parchetului European condus de Kovesi

Codruța Kovesi este nemulțumită și pentru faptul că Parchetul european (EPPO) nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România.  

Care sunt acuzațiile aduse de Kovesi

Procurorul-șef european spune că la data de 29 iunie 2022, Camera Deputaților din România a adoptat o lege care vizează transpunerea Directivei privind protecția avertizorilor.

Pe baza analizei preliminare a legii, și în special a modificărilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acestuia de către plen, procurorul-șef european evaluează dacă unele dintre aceste prevederi ar fi contrare avertizărilor de integritate sau denunțătorilor.

Citeste si: Ucraina și Moldova în Uniunea Europeană? Ce impact ar avea aderarea celor două țări

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Modificarea legislativă adoptată în România reprezintă un pas înapoi în ceea ce privește nivelul actual de protecție, stabilit în legislația națională din 2004.

"Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale

dreptului Uniunii legate de execuția bugetului UE sau de protecția intereselor financiare ale UE", atrage atenția Laura Codruța Kovesi.

Cum explică Kovesi piedicile puse de România în combaterea corupției

”Avertizorii de integritate reprezintă o sursă esențială de informații pentru serviciile de investigație și de urmărire penală", se arată în mesajul transmis de EPPO.

Prin urmare, transpunerea corectă și implementarea efectivă a Directivei (UE)2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii (Directiva privind protecția avertizorilor de integritate) prezintă o relevanță operațională directă pentru Parchetul European.

Citeste si: Parchetul European, condus de Kovesi, prima mare anchetă în România. Cum au fost cheltuiți banii europeni în Delta Dunării

"Dacă nu reușiți să îi protejați pe avertizori, limitați detectarea. Dacă nu detectați, nu puteți investiga și urmări penal", mai scrie Kovesi în mesajul public.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

laura codruta kovesi

Codruța Kovesi este nemulțumită și pentru faptul că Parchetul european (EPPO) nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România.  

[Sursa foto: Facebook / Kovesi]

Șefa Parchetului european mai spune că EPPO nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România și că a existat o întârziere considerabilă în ceea ce privește acordarea biroului EPPO din România a unui număr

adecvat de ofițeri de poliție judiciară în sprijinul operațiunilor sale.

Procurorul-șef european analizează dacă această situație persistentă, combinată cu cele mai recente evoluții, ar justifica un raport către Comisia Europeană în conformitate cu considerentul 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si