Mitropolitul Streza esta nascut la Sambata de Jos, langa Brasov, a fost episcop al Caransebesului si ulterior Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului.

Dincolo de datele biografice cunoscute, activitatea parintelui Streza are si cateva elemente care pana acum nu au iesit la iveala. Una dintre acestea are legatura cu o asociatie infiintata in Brasov, formata din mai multi oameni ai bisericii si nu numai, care a ajuns sa fie implicata intr-un dosar legat de posibile retrocedari ilegale.

Parintele se plimba cu o limuzina de lux
Parintele se plimba cu o limuzina de lux

Conform scriptelor, Laurentiu Streza (Liviu Streza, pe numele lui de mirean), este presedinte al Asociatiei „Eforia Scolilor Romane”, care la infiintare, in 2007, si-a propus ca obiectiv „reinfiintarea si buna functionare a Scolii Centrale din Brasov ca scoala confesionala ortodoxa, in spiritul vechilor asezaminte”.

Nu se cunoscute multe despre activitatea asociatiei sau despre reusitele ei, in schimb numele acesteia apare intr-un caz considerat suspect de retrocedare a peste 800 de hectare de padure in Prahova. Padurea, aflata pe suprafata localitatii Valea Doftanei, a fost retrocedata in perioada 2006-1012, catre mostenitorii familiei Cantacuzino si catre „Eforia Scolilor Romane” printr-un mandatar comun: un anume Alexandru Voinea, om de afaceri din Calarasi. Conform presei locale, dupa ce tranzactia a fost finalizata, Voinea a cumparat toata suprafata de padure (2.270 hectare) cu doar 300.000 de euro, dupa care a vandut-o cu 4,5 milioane euro.

Alexandru Voinea a fost retinut in 2014 de DNA, fiind banuit ca s-a implicat in retrocedarea ilegala a 90.000

de hectare de padure in Suceava, in valoare de 400 milioane euro. La un moment dat s-a scris despre Voinea ca ar fi ajuns sa detina aproape un sfert din totalul padurilor din Prahova.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Asa arata padurea de la Valea Doftanei
Asa arata padurea de la Valea Doftanei

Curtea de Conturi a demarat un control in 2013 si a constatat ca retrocedarea a fost ilegala. A urmat un proces la Judecatoria Campina, in urma caruia s-a constatat „nulitatea absoluta a Hotararii nr 5062/02.02.2007 a Comisiei Judetene Prahova pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra terenurilor in ceea ce priveste reconstituirea dreptului de proprietate pentru parata Asociatia Eforia Scolilor Romane din Brasov, a procesului de punere in posesie nr 9504.16/12.2009 si a titlului de proprietate nr 206367/15.02.2010”. Procesul s-a finalizat cu o luna in urma, insa hotararea nu este definitiva.

De remarcat ca asociatia a fost infiintata in ianuarie 2007, cu mai putin de o luna inainte de hotararea Comisiei Judetene. La sfarsitul anului trecut, IPS Streza aparea ca presedinte a Asociatiei „Eforia Scolilor Romane”in documentele de la Ministerul Justitiei.

MItropolitul Ardealului este un apropiat al lui Gigi Becali si conduce o limuzina de 60.000 de euro.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si