La această concluzie au ajuns oamenii de știință sud-africani, conform cărora apariția unor noi variante Covid-19 ar putea fi legată de mutațiile care au loc în interiorul persoanelor infectate ale căror sisteme imunitare au fost deja slăbite de alți factori, inclusiv de HIV netratat, notează mediafax.
Virusul persistă la persoanele cu o imunitate scăzută
„În mod normal, sistemul imunitar ar elimina un virus destul de repede, dacă este complet funcțional", a declarat profesorul Linda-Gayle Bekker, care conduce Fundația Desmond Tutu HIV din Cape Town.
„La cineva la care imunitatea este suprimată, atunci vedem că virusul persistă. Și acesta nu stă degeaba, ci se replică. Și, pe măsură ce se replică, suferă potențiale mutații. Iar la o persoană a cărei imunitate este suprimată, virusul ar putea continua timp de mai multe luni, suferind mutații pe parcurs", a adăugat ea.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Ministrul Sănătăţii: Valul 5 al pandemiei va dura cel puțin două luni. Când va fi vârful
„o ipoteză extrem de plauzibilă", a declarat un specialist HIV
„Este un eveniment foarte rar. Dar este o explicație plauzibilă faptul că indivizii care sunt imunodeprimați... pot fi practic o sursă de evoluție a virusului", a spus el.
„Dar nu este dovedită. Am văzut cinci variante provenind de pe patru continente diferite. Așadar, a face din Africa un țap ispășitor este pur și simplu scandalos. Înseamnă să spunem că nu suntem îngrijorați de persoanele imunodepuse din restul lumii.
Suntem îngrijorați doar dacă sunt negri și provin din Africa", a adăugat profesorul Karim.
Citeste si: Valeriu Gheorghiță, despre Covid-19: "Impactul este semnificativ mai mic la copii decât la adulți, dar nu este zero"