In articol:
- Când s-ar putea extinde războiul din Ucraina și în România?
- Marcel Ciolacu cu privire la pregătirea populației pentru război: „Haideți să stăm liniștiți!”
Întrebat în cadrul unui interviu de la Europa Liberă România dacă trebuie să ne pregătim în cazul în care războiul din Ucraina s-ar putea extinde, Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române a explicat că „Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să
Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a spus Gheorghiță Vlad.
Când s-ar putea extinde războiul din Ucraina și în România?
În legătură cu prognozarea războiului în România, șeful Armatei a explicat că nimeni nu ar putea face deocamdată această predicție și trebuie luați în calcul mai mulți factori precum: „capacitatea noastră, a armatelor și țărilor membre NATO, de a ne reface stocurile, de a pregăti populația corespunzător”, potrivit sursei citate.
Șeful armatei a mai menționat că, în cazul pregătirii populației, „în primul rând, trebuie să avem o societate rezilientă și pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război. Trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării. Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani, zic, destul de buni,
Tot aici, Gheorghiță Vlad a vorbit despre renunțarea la armata obligatorie.
„Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră. Dar n-o spun cu reproș. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru, repet, a avea o populație pregătită și o societate rezilientă.
Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar.
Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a mai explicat șeful Armatei.
Marcel Ciolacu cu privire la pregătirea populației pentru război: „Haideți să stăm liniștiți!”
În legătură cu afirmațiile șefului Armatei, Gheorghiță Vlad, premierul României a declarat joi, 2 februarie, că trebuie să stăm liniștiți.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: VIDEO. Avion prăbușit cu 65 de oameni la bord. "Toți au murit"
„Ăsta este rostul şefului de Stat Major. Eu vă spun ce am spus acum câteva zile, România nu are niciun risc să fie angajată într-un război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României şi Poliţie aeriană. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război”, a declarat Marcel Ciolacu.