Camera Deputaţilor a adoptat, marți „Legea 2 Mai”, care prevede că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Această veste a fost așteptată cu sufletul la gură de români, având în vedere tragedia produsă în august 2023 în stațiunea constănțeană 2 Mai.

Destine curmate din cauza drogurilor

Atunci, Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani din București a lovit un grup de tineri, iar doi dintre ei au pierdut lupta cu viață.

Este vorba de Roberta și Sebi, doi stundeți la Geografie cu planuri mari. Acum, familiile lor sunt îndurerate și tot ce speră este să le poată face dreptate, iar vinovatul să stea în pușcărie pe viață. Procesul s-a mutat pe data de 14 martie. 

Proiectul de lege prevede că tranzacționarea cu produse care au efecte psihoactive constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoare de la trei la 10 ani. De asemenea, vinovatului i se interzic unele drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. 

„Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi, şi după să fii liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare. Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca cea de la 2 Mai. Să fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri”,

a spus ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Legea 2 Mai

Imagine reprezentativă pentru o închisoare.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Giurgiu: lucrările la DJ 503 au intrat în faza finală. Tronsonul se deschide circulației la finalul lunii martie

Legea 2 Mai, speranța pentru o țară fără substanțe interzise

Această lege elimină posibilitatea executării pedepsei sub supraveghere în cazul traficanților de droguri de mare risc. În continuare „Legea 2 Mai” va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, după ce Senatul a adoptat deja proiectul. 

„Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se arată în proiectul de lege.

Legea 2 Mai

Imagine reprezentativă pentru substanțele interzise.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Directoarea școlii nr. 3 "Nicolae Titulescu", demisă după scandalul-monstru privind abuzurile

În primele 10 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 10.780 de dosare legate de droguri, faţă de anul anterior, în aceeaşi perioadă, când au fost înregistrate 8.484 dosare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si