In articol:
Camera Deputaţilor a adoptat, marți „Legea 2 Mai”, care prevede că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Această veste a fost așteptată cu sufletul la gură de români, având în vedere tragedia produsă în august 2023 în stațiunea constănțeană 2 Mai.
Destine curmate din cauza drogurilor
Atunci, Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani din București a lovit un grup de tineri, iar doi dintre ei au pierdut lupta cu viață. Este vorba de Roberta și Sebi, doi stundeți la Geografie cu planuri mari. Acum, familiile lor sunt îndurerate și tot ce speră este să le poată face dreptate, iar vinovatul să stea în pușcărie pe viață.
Proiectul de lege prevede că tranzacționarea cu produse care au efecte psihoactive constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoare de la trei la 10 ani. De asemenea, vinovatului i se interzic unele drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
„Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi, şi după să fii liber pe străzi.
Legea 2 Mai, speranța pentru o țară fără substanțe interzise
Această lege elimină posibilitatea executării pedepsei sub supraveghere în cazul traficanților de droguri de mare risc. În continuare „Legea 2 Mai” va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, după ce Senatul a adoptat deja proiectul.
„Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se arată în proiectul de lege.
Citește și: Directoarea școlii nr. 3 "Nicolae Titulescu", demisă după scandalul-monstru privind abuzurile
În primele 10 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 10.780 de dosare legate de droguri, faţă de anul anterior, în aceeaşi perioadă, când au fost înregistrate 8.484 dosare.