Numarul imbolnavirilor care au legatura directa cu fumatul a scazut ca urmare a aplicarii Legii 15/2016 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, potrivit datelor transmise Ministerului Sanatatii de scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar.
Din datele oficiale rezulta ca, in martie-august, comparativ cu aceeasi perioada din 2015, s-au inregistrat mai putine cazuri externate, respectiv: cu 5,4% (1.267 cazuri) mai putine cazuri pentru adultii spitalizati pentru boli ischemice coronariene; cu 11,5% (88 cazuri) mai putine cazuri pentru adultii spitalizati pentru accident vascular cerebral; cu 1,7% (638 cazuri) mai putine cazuri pentru adultii
“Daca urmarim datele statistice, vedem ca 1.993 de adulti si 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat in 2016, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015.
Datele au fost transmise in contextul in care parlamentarii discuta din nou modificarea legii pentru prevenirea si combaterea consumului de tutun, prin care se incearca redefinirea “spatiului public inchis” si “spatiului inchis de la locul de munca” si se propun exceptii care permit, in realitate, sa
Ministerul Sanatatii respinge orice modificare care face mai permisiva legea antifumat si atrage atentia ca orice concesie se traduce prin mai multe imbolnaviri.
"Propunerea nu numai ca nu raspunde obligatiei statului de a lua masuri pentru protejarea sanatatii cetatenilor, ci este un pas inapoi enorm fata de standardele de protectie a sanatatii stabilite de actuala lege, ba chiar fata si de prevederile vechii legi.
Proiectul de lege care permite fumatul in spatii inchise special amenajate, precum si infiintarea asa-numitelor "cluburi pentru fumatori", adoptat tacit de Senat in noiembrie, a primit, miercuri, aviz negativ din partea Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor.
Propunerea legislative urmareste modificare articolului 3 al Legii 349/2002, astfel incat fumatul sa fie permis numai in camere special amenajate, cu respectarea conditiilor de a servi exclusiv fumatului si a activitatilor asociate fumatului, cum ar fi consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare.
Proiectul de lege a fost initiat de catre deputatul Daniel Fenechiu, fiind sustinut de alti 31 de parlamentari din partide diferite.
Modificarile la Legea antifumat, care apareau intr-o propunere legislativa semnata de parlamentari de la toate partidele si prin care se infiinteaza cluburi de fumatori si se redefineste spatiul public inchis, astfel incat sa se elimine interzicerea fumatului la terase, a primit raport negativ in Senat, dar nu a mai ajuns la votul plenului.