Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind măsurile fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, potrivit presidency.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat săptămâna trecută când vor produce efecte măsurile fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.

Răspunsul său a fost: imediat după ce legea va fi promulgată de președinte.

Citește și: Ce schimbări fiscale intră în vigoare din noiembrie 2023. Unele salarii sunt amenințate cu scăderea

”În momentul în care legea este promulgată. Vineri o să facem şedinţă de guvern, săptămâna viitoare urgent şedinţă cu toţi partenerii sociali", a declarat șeful Guvernului.

Ce conține pachetul cu noile măsuri fiscale

Noul pachet de măsuri fiscale conține o serie de taxe și impozite care au fost contestate de mediul de afaceri, dar și reduceri de cheltuieli în sectorul bugetar.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Prevederile referitoare la  impozitarea veniturilor din salarii, spre deosebire de majoritatea celorlalte măsuri din Proiectul de lege, vor fi aplicabile  din prima lună după publicarea  actului normativ în Monitorul Oficial, deci din noiembrie 2023. 

Măsurile fiscale care prevăd creșteri de TVA sau majorări de impozite au ca termen de intrare în vigoare data de 1 ianuarie 2024.

Pachetul fiscal, contestat de Opoziție și de experți

Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung a fost contestată de Opoziție la Curtea Constituțională (CCR), însă verdictul a fost în favoarea Guvernului.

Consiliul Economic şi Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de lege cu măsurile fiscal-bugetare, arătând că măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare şi vor avea efecte negative asupra economiei.

"Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate şi stabilitate pentru o dezvoltare economică sănătoasă, deziderat negat de punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv în termen de 3 luni, şi nu de 6 luni, astfel cum prevede Codul fiscal", se spune în punctul de vedere al CES.

Forma finală a Legii prin care Guvernul speră să acopere gaura uriașă de la buget poate fi văzută aici.

Val de măsuri fiscale din 1 noiembrie 2023

Un număr semnificativ de prevederi din noua lege se aplică din ziua de întâi din luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi, cu alte cuvinte de la 1 noiembrie. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Alte articole de lege intră în vigoare la 15 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, iar cele mai multe de la 1 ianuarie 2024.

Măsuri care intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023:
- eliminarea facilităților fiscale care depășesc salariul de 10.000 lei pentru IT-ști, angajați din construcții și sectorul agro-alimentar;
- eliminarea scutirilor la plata contribuției pentru sănătate (CASS) pentru angajaţii din construcţii şi agricultură
- limitarea plăților cash (în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, de la o persoană juridică, plăţi între o persoană juridică şi o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană)
- sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei
- plafonarea încasărilor şi plăţilor cash între două persoane fizice la suma de 10.000 lei pe zi;

Taxe mai mari pentru firme și populație de la 1 ianuarie 2024

Experții susţin că supraimpozitarea microîntreprinderilor va împovăra microîntreprinderile care plătesc şi nu le va afecta pe cele care practică evaziunea fiscală.

Măsuri care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024:
- taxe noi pentru microîntreprinderi: 1% din venituri pentru firmele care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro şi care nu au activităţi în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa, respectiv 3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro dar activează într-un domeniu din lista Guvernului;
- taxă suplimentară de 2% pe veniturile băncilor: conform noului pachet de măsuri fiscale, taxa de 2% se pune pe veniturile băncii, după ce, din aceste ”venituri se scad diferențele nefavorabile de curs valutar, diferența din deprecierea valorii titlurilor de stat, provizioanele pentru creditele neperformante”
- taxă de 1% pentre marile companii: de anul viitor, va fi introdus un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro
- taxe mai mari pentru PFA-uri: începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe ţară. Se elimină plafoanele de 6,12, 24 salarii. Astfel, pentru PFA-urile care obţin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se va plăti CASS la valoarea de 10% din venitul net.
- creşterea de TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele care au valoarea de maxim 600.000 lei( exclusiv TVA) şi suprafaţa utilă maximă de 120 mp
- creşterea de TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio şi eco
- creştere de TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness
- creştere de TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice
- creştere de TVA de la 5% la 9% pentru expoziţii, cinematografe

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si