O pensie mai mare va fi primită prin intermediul unui stagiu de cotizare de peste 25 de ani. Pentru perioadele lucrate peste această limită, cei care vor să iasă la pensie, vor primi un punctaj suplimentar, începând de anul viitor.

Anumite prevederi ale noii legi pot fi aplicate din luna ianuarie

Din toamna anului 2024, sistemul public de pensii va fi reglementat de legea Legea 360/2023.

Aceasta a apărut luni în Monitorul Oficial. În acest caz, anumite prevederi ale noii legi se aplică din ianuarie 2024. Majoritatea se vor aplica din septembrie.

De asemenea, potrivit legii, stabilitatea în activitate, ceea ce înseamnp o perioadă de cotizare, va fi recompensată cu anumite puncte suplimentare. Mai exact, acestea semnifică valori mai mari ale pensiilor.

În acest sens, pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani, va fi acordat de la data de 1 septembrie 2023, un număr de puncte:

0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Acest număr de puncte de stabilitate se acordă în mod proporțional și pentru fracțiunile de an.

Atunci când legea nouă care referire la stagiile de cotizare contributive, este vorba despre cele care sunt realizate în sistemul public de pensii.

Citește și: Vești bune pentru pensionari! Când urmează să primească românii primele pensii majorate. Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

În ce caz nu vor fi aplicate regulile?

Potrivit documentului, regulile nu se vor aplica “pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii” 

De aceste puncte de stabilitate se va ține cont în momentul în care se stabilește numărul total de puncte realizat de un asigurat. Potrivit avocatnet.ro, numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Citește și: Pilonul II de pensii, subiect cotroversat. Marcel Boloș: "Nu vom amâna creşterea"

În ceea ce privește punctajul anual al unui asigurat, acesta se va determina prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

În baza numărului total de puncte se stabilește valoarea pensiei. Aceasta se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință, potrivit Realitatea.net


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si