UPDATE. Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 „contra” şi 17 abţineri, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu.

Raportul cu amendamentele admise pe iniţiativa legislativă poate fi accesat  AICI.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, după votul din plenul Camerei, dacă există finanţare pentru aplicarea noii legi a pensiilor.

Ciolacu a răspuns: „Există, sunt 4.800.000 de pensionari în România, 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 lei. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu pensie de sub 2.000 lei, eu vă spun este o temă falsă”. 

Prin noua lege, veniturile pensionarilor vor crește de două ori în 2024, prima dată la 1 ianuarie, iar a doua oară, la 1 septembrie.

Șeful Guvernului spune că pensiile speciale nu vor crește de la 1 ianuarie 2023, o noutate în raport cu afirmațiile sale anterioare.

"Ştiţi foarte bine la pensiile speciale că, de fapt, nu cresc, pentru că se merge doar pe contribuţie şi din partea specială va scădea în oglindă suma. Deci, chiar este o lege corectă, predictibilă, sustenabilă şi va fi în aplicare pe o perioadă lungă de timp", a precizat Ciolacu. 

Legea pensiilor a fost dezbătută, luni dimineață, în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, după care a intrat la dezbaterea și votul final din plenul Camerei, de la ora 17.00, cu o oră întârziere față de calendarul inițial.

Citește și: Lovitură sub centură în noua lege a pensiilor. Unii dintre seniori trebuie să trimită periodic "certificate de viață"

Potrivit Raportului întocmit la Comisia de Muncă, au fost admise nu mai puțin de 277 de amendamente la textul legii, cele mai multe propuse de parlamentarii PSD și PNL. Detalii aici în Anexa 1.

UPDATE 15.00. Legea pensiilor a trecut de Comisia de Muncă din Camera Deputaților, unde s-a transmis un aviz favorabil pentru proiectul de lege.

"În urma finalizării dezbaterilor asupra proiectului de lege şi a documentelor conexe, membrii comisiei au hotărât să propună plenului Camerei Deputaţilor prezentul raport de adoptare a proiectului de lege cu amendamente, redate în anexele care fac parte integrantă din prezentul raport". Toate amendamentele admise pot fi văzute 

Comisia pentru buget-finanțe din Camera Deputaților a emis aviz favorabil pentru legea pensiilor, cu 6 amendamente admise la lege și alte 28 de amendamente respinse. Toate amendamentele admise se regăsesc în Anexa 1 din raportul comisiei.

Prin legea pensiilor, cresc salariile din Casele de Pensii!

Un amendament depus de PNL și adoptat în Comisia de Buget-finanțe din Camera Deputaților prevede majorarea salariilor plătite în Casele teritoriale de pensii, prin schimbarea încadrării. 

"Salariul de bază și celelalte drepturi salariale ale angajaților din CNPP şi din casele teritoriale de pensii se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului", se spune în amendamentul admis.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sunt 9 puncte de lege adăugate la art. 126 din noua lege a pensiilor, pe care deputații le argumentează astfel:

"Functionarii publici de la nivelul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale- case teritoriale de pensii beneficiaza de salarii mult mai mici decat cele de la nivelul administratiei publice locale si judetene, Ministerul Finantelor Publice, Ministerului Justitiei, (existand diferente salariale de 1000 – 3000 lei pentru aceeasi incadrare) fiindu-le ignorata importanta muncii si responsabilitatea in procesul de stabilire si plata a drepturilor de pensie". Detalii aici (amendamentul 4 din Axena 1). 

UPDATE. Scandal în comisii- protestul AUR

Parlamentarii de la formațiunea AUR s-au prezentat cu pancarte în salade ședință de la Comisia de Muncă din Camera Deputaților. 

"Legea pensiilor este o chestiune pur propagandistică ce nu se va aplica vreodată", spun cei de la AUR.

Formațiunea politică a depus mai multe amendamente pe care le-a susținut în Camera Deputaților.

"Opțiunea AUR este creșterea pensiilor de această dată cu o sumă fixă. Prin legea propusă de PSD și PNL specialii vor primi din ce în ce mai mult, procentual, iar pensionarilor cu venituri mici li se va indexa pensia cu 13%, cu valoarea inflației. 13% pentru toată lumea nu înseamnă aceeași sumă pentru toți", au transmis deputații din partidul de opoziție.

Protest AUR în Camera Deputaților

[Sursa foto: Facebook]

v

UPDATE 14.00. Amendamente admise și respinse în comisiile de specialitate

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și barbați a emis un aviz favorabil legii pensiilor. Toate cele 7 amendamente depuse de deputații AUR au fost respinse la vot. Detalii aici.

Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a emis un "aviz favorabil cu amendamente admise".

Sunt 9 amendamente care au trecut de comisie, unele formulate de UDMR, altele de AUR. Detalii aici.

UPDATE 13.00. Liberalii au decis să voteze legea pensiilor și în Camera Deputaților

Liberalii au decis luni, în şedinţa conducerii partidului, că vor vota Legea pensiilor şi în Camera Deputaţilor.  

În şedinţa conducerii PNL, au fost prezenţi şi lideri ai formațiunii ALDE. Potrivit News.ro, președintele PNL, Nicolae Ciucă a transmis că îşi propune ca PNL să devină axul în jurul căruia se va coagula dreapta românească.

Știrea inițială. Deputații s-au întrunit în şedinţa Comisiei pentru muncă începând cu ora 10.00. Proiectul de lege privind sistemul public de pensii ajunge și în alte comisii de specialitate în vedere emiterii raportului necesar votului final.

Noua lege a pensiilor a fost dezbătută și adoptată tot într-o singură zi și în Senatul României, marți 14 noiembrie 2023. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Senatul a adoptat proiectul de lege privind majorarea pensiilor. Peste 30 de amendamente au fost incluse în lege- DOCUMENT

Premierul Marcel Ciolacu a declarat anterior că este important ca legea să treacă de Parlament până la data de 20 noiembrie, astfel încât să poată fi eliminat pragul de 9,4% din PIB din PNNR.

Pentru marți, 21 noiembrie, este așteptată o întâlnire cu reprezentanții Comsiei Europene în cadrul căreia guvernanții de la București speră să elimine condiționalitatea legată de PIB impusă bugetului de pensii. 

De unde se găsesc banii pentru noua lege a pensiilor

La votul de săptămâna trecută din Guvern și din Senat, au apărut tensiuni majore între PNL și PSD cu privire la sursele de finanțare ale noii legi a pensiilor.

Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a precizat că, din analiza pe care a văzut-o el, impactul bugetar pe anul 2025 este 33,1 miliarde lei. Social-democrații spun că este vorba de un impact bugetar mai mic, de doar 25 de miliarde de lei.

Cu toate că ministrul liberal de Finanțe, Marcel Boloș, a refuzat inițial să avizeze pozitiv proiectul de lege, premierul Ciolacu a reușit să-i convingă pe liderii liberali că se vor găsi bani, într-o ședință a coaliției de guvernare.

Noua lege a pensiilor, în Camera Deputaților

Noua lege a pensiilor, în Camera Deputaților

Ședință la PNL înainte de votul pe pensii

Liberii s-au arătat nemulțumiți de abordarea social-democrată cu prvire la majorarea pensiilor fără menționarea sursei de finanțare, însă au votat în Senat alături de PSD noul proiect de lege.

Luni, liderii PNL se reunesc în ședința biroului național politic de la ora 11.00, unde vor stabili cum se poziționează la votul din plenul Camerei Deputaților de azi.

Citește și: Ce modificări au fost aduse legii pensiilor în Senat. Au fost acceptate 43 de amendamente- DOCUMENT

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat, marţi, că impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este de 15 miliarde lei, de la 1 ianuarie 2024, şi de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea care se va aplica de la data de 1 septembrie 2024. 

Din data de 1 ianuarie 2024, potrivit proiectului de act normativ, se majorează cu 13, 8% punctul de pensie. Mai exact, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă. 

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (PL-x 727/2023), care este dezbătut, luni, de către Camera Deputaţilor, poate fi văzut integral aici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si