" Va fi prezentarea legii in ansamblu. Vor fi cateva noutati. Va ramane o luna in dezbaterea publica. Fiecare cetatean al Romaniei poate trimite adresa la Ministerul Muncii in care sa spuna ce il deranjeaza in aceasta lege. Vom avea discutii cu organizatiile de pensionari din toata Romania, ne vom deplasa in teritoriu pentru a sta de vorba cu organizatiile de pensionari din diferite judete ale tarii. In luna septembrie, dupa ce se incheie dezbaterea publica de o luna, va trece prin avizarea altor ministere, ca sa se transforme in proiect de lege al Guvernului, apoi va ajunge in Parlament,

unde va fi dezbatuta", a mai spus ministrul Lia Olguta Vasilescu.

Proiectul initial prevede ca pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 pana in 2001 vor primi din oficiu un procent de marire de 10%. Totodata, cei care vor sa isi cumpere vechimea vor putea plati si pentru o vechime mai mica de 5 ani.

Dar cum se calculeaza punctul de pensie? Initial, au existat trei formule de calcul, iar in urma simularilor a fost aleasa una, precizeaza ministrul.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

"Pensia va fi egala cu numarul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinta, impartit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cat va insemna punctul de pensie atunci, impartit la 25, deci da cifra de 75, care va fi 75 de lei.

Apoi, numarul de puncte inseamna suma punctajelor anuale. Deci se inmultesc acestea- nr. de puncte si cu valoarea punctului de referinta. Si am luat si un exemplu, ca sa fie si mai usor de priceput pentru toata lumea- 40 de puncte, sa zicem, ori 75, care este VPR-ul, exista o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am facut pana acum, pensiile se dubleaza in cei 4 ani", a spus ministrul Muncii.

Potrivit ministrului, in anul 2019, la o data care urmeaza sa fie comunicata de Finante, se va ajunge la un punct de pensie de 1.265 de lei. In 2020, se va ajunge la 1.775 de lei, in conditiile in care s-a pornit de la un punct de pensie de la 871 de lei, cat a fost in 2016. A ajuns la 917 in luna ianuarie, apoi din iulie, anul trecut, a ajuns la 1.000 de lei si din iulie anul acesta la 1.100 de lei.

La randul sau, Liviu Dragnea promitea ca noua lege a pensiilor va indrepta "o uriasa nedreptate care exista in Romania de ani buni", va "reaseaza un sistem urias" care a fost complicat si va rezolva problema celor care pentru aceeasi durata de munca si aceleasi conditii au pensii diferite.

sursa: observator.tv

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si