Se cere modificarea legii pensiilor, mult discutatei legi 360/2023, astfel încât pensionarii din grupele de muncă I și II să nu fie defavorizați la recalcularea pensiei.

Sindicaliștii de la Cartel ALFA solicită reanalizarea legii privind sistemul public de pensii și eliminarea unor disfuncţionalităţi din textul legii.

Citește și: Când intră pensiile în luna aprilie, în contextul grevei de la Poșta Română? Anunțul oficialiilor pentru toți pensionarii

Cel puțin trei articole din legea pensiilor( vezi textul legii aici) sunt considerate inechitabile de către reprezentanții sindicatelor.

Ce articole din legea pensiilor ar putea fi modificate

Sindicaliştii cer eliminarea articolului 46 din lege şi modificarea art 88 şi art. 84.

Articolul 46 prevede că toți seniorii care vor să rămână în câmpul muncii pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani!

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Articolul 46: (1) Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzute în anexa nr.

5.(2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Valoarea a punctului de referinţă, diferită pentru condițiile grele de muncă?

Articolele 84 și 88 fac referire la valoarea punctului de referință (stabilită la 81 de lei în 2024) și condițiile de pensionare pentru seniorii cu condiții speciale și deosebite de muncă.

”Propunem modificarea articolului 88 alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 pentru a ajusta punctajul suplimentar acordat lucrătorilor cu activităţi în condiţii speciale şi deosebite, astfel încât să se asigure echitatea în calculul pensiilor", spun sindicaliștii.

De asemenea, sindicatele consideră necesară modificarea articolului 84 alineatul (2) din Legea nr. 360/2023 pentru a stabili o valoare a punctului de referinţă diferită pentru perioadele lucrate în condiţii speciale, astfel încât să se ţină cont de dificultatea şi impactul asupra duratei vieţii lucrătorilor, cat si a contributiilor suplimentare.

Se cere dreptate pentru grupele speciale sau deosebite de muncă

Sindicaliştii precizează că aceste schimbări solicitate vor duce la:

  • eliminarea confuziei şi posibilelor abuzuri ale unor funcţionari din cadrul CNPP legate de dreptul cumulului pensiei cu salariul;
  • înlăturarea injustiţiei sociale a lucrătorilor care au muncit sau muncesc în grupele speciale sau deosebite de muncă, permiţând realizarea dezideratului: "două persoane care ies la pensie în perioade diferite, cu aceleaşi condiţii, să aibă în aceeaşi lună aceeaşi valoare de pensie".

”În spiritul protejării libertăţii de a lucra într-un mediu echitabil şi sigur, CNS Cartel ALFA susţine modificările solicitate care vor contribui la asigurarea unei legislaţii care să faciliteze accesul la muncă şi să protejeze drepturile lucrătorilor în întreaga lor diversitate”, se arată în comunicatul Cartel Alfa.

Articolul 88 (1) spune în legea pensiilor aflată în vigoare: "Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate

în condiții deosebite sau condiții speciale, beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează:

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

a) 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;

b) 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii".

Sindicatele solicită acordarea unor punctaje mai mari pentru timpul petrecut în condiții grele de muncă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si