UPDATE joi, 19 octombrie 2023: Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor speciale.

Legea pensiilor speciale a fost adoptată, miercuri, 11 octombrie 2023, de Senat, după ce senatorii au votat mai multe amendamente pentru punerea legii în acord cu decizia CCR.

Proiectul de l ege a pensiilor speciale ajunge astfel la Camera Deputaţilor, unde se va da votul final, în calitate de for decizional.

Citește și: VIDEO- Lovitura de grație din "reforma pensiilor speciale". Ce riscă România, în contextul războiului de la graniță

La votul de miercuri din plenul Senatului pe legea pensiilor speciale sau de serviciu, au fost înregistrate 89 voturi "pentru", 16 "împotrivă" (preponderent USR) şi o abţinere.

Citește și: Pensii recalculate din ianuarie 2024. Cu cât crește fiecare pensie în parte după noua formulă de calcul

Opoziția consideră că PSD și PNL au amânat de fapt rezolvarea Pensiilor Speciale.

"Din cele 88 de amendamente depuse, PNL și PSD și le-au adoptat doar pe ale lor. Pe ale opoziției le-au respins direct, fără a le citi măcar", spun cei de la USR.

Pensiile speciale- etapizare pe 20 sau 30 de ani la eliminarea unora dintre ele

Orice mică reformă a Pensiilor Speciale se amână până la finalul anului 2028, consideră senatorii din Opoziție.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Coaliția de guvernare ar fi făcut cadou 5 ani întregi tuturor oamenilor care visează la pensii speciale, susțin senatorii USR.

În anexele de zeci de pagini la proiectul de lege, senatorii PSD și PNL au propus o etapizare, în unele cazuri, pe 20 de ani pe 30 de ani, pentru eliminarea treptată a pensiilor speciale, este critica adusă de USR.

„Coaliția PSD-PNL a mers chiar mai departe decât cere Curtea Constituțională, amânând până la finalul anului 2028 orice mică reformă, orice mică schimbare în ceea ce privește pensiile speciale. Practic, coaliția oferă cinci ani întregi tuturor oamenilor care visează la pensii speciale să iasă la pensie pe vechile reguli, iar în anexe de zeci de pagini PSD și PNL au propus o etapizare, în unele cazuri pe 20-30 de ani, timp în care pe anumite aspecte nici măcar nu ne vom apropia de eliminarea pensiilor speciale”, a declarat  Irineu Darău, senator USR.

Românii care ies la pensie până în 2028 pot cere în continuare "pensii speciale"

Senatorii au agreat ca persoanele care intră sub incidenţa anumitor legi şi îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor în vigoare.

Sindicatele din MAI și MAPN au avertizat că există riscul ca 15.000

de ofițeri activi în sistem să se pensioneze rapid ca să nu ajungă la mâna unei legislații mai dezavantajoase. 

Cum vor fi impozitate pensiile speciale

În noua formă a textului de lege, pensiile de servicu se impozitează progresiv, în funcție de cât de mari sunt pensiile în plată.

Astfel, pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%.

Pentru componenta necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pensiile speciale - cele mai importante modificări din Senat

Pensiile speciale - cele mai importante modificări din Senat

Pensiile speciale- cele mai importante modificări din Senat

În data de 2 august, Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Dintre modificările aduse acum la Senat, cele mai importante sunt următoarele:

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

- Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

- A fost eliminată anomalia privind calculul pensiei speciale prin raportare la ultima lună de venit activ:

judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate. În varianta adoptată de Parlament, baza de calcul viza ultimele trei luni de activitate.

- Începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 21 alin (1) din aceeaşi lege, se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 47 de ani şi 4 luni.

Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzută la art.211 alin.(1) din Legea nr. 303/2022. La calculul acestei vechimi se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. II.

"Există riscul să pierdem 1,4 miliarde euro"

Senatorii USR au avertizat că, în lipsa unei reforme reale a sistemului de pensii, a calculării tuturor pensiilor pe baza principiului contributivității și a creării unui sistem de pensii echitabil, corect și sustenabil, există riscul major ca jaloanele din PNRR să nu fie respectate, iar România să piardă 1,4 miliarde de euro.

"Amendamentele depuse de USR, care ar fi permis eliminarea sistemului de pensii speciale și trecerea întregului sistem de pensii pe baza contributivității, au fost respinse fără a fi măcar citite, în total dispreț față de regulamentul Senatului și față de principiile democratice", au acuzat cei din Opoziție.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si